Redenen voor ontslag

U krijgt te horen dat u ontslagen wordt. Hier schrikt u natuurlijk van. Het heeft ook onzekere gevolgen voor u. Uw werkgever mag u echter niet zomaar ontslaan. Er zijn verschillende redenen voor ontslag waar uw werkgever zich aan moet houden. Welke redenen dit zijn, leggen wij u graag uit! Vraag ook gerust een adviesgesprek aan.

Hoe wij je kunnen helpen

DAS helpt ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houd je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij of via ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in uw situatie
 • Direct antwoord op uw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat je allemaal moet weten over redenen voor ontslag

De verschillende ontslaggronden zijn in de wet opgenomen. Als je werkgever je wilt ontslaan, moet hij kiezen welke ontslaggrond hij gebruikt en dit ook onderbouwen. De rechter zal de door je werkgever aangedragen ontslagreden(en) streng toetsen.


Ontslag wegens disfunctioneren

Zodra je werkgever vindt dat je niet voldoet aan de functie-eisen en denkt dat dit ook niet gaat verbeteren, mag de werkgever je ontslaan wegens disfunctioneren. Dit ontslag gaat via de kantonrechter. Je werkgever zal moeten aantonen waarom je niet voldoet aan de functie-eisen en wat hij heeft gedaan om je functioneren te verbeteren. Zonder een goed gedocumenteerd dossier, zal de kantonrechter bijna altijd in het voordeel van de werknemer handelen.

Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Heb je een ernstig conflict gehad met je werkgever of collega’s? Is het vertrouwen zo geschaad, waardoor jullie niet meer op een professionele manier samen kunnen werken? Je werkgever kan je dan ontslaan op basis van een verstoorde arbeidsrelatie. Het moet dan echter wel gaan om een ernstige en duurzame verstoring van de relatie. Het ontslagproces verloopt via de kantonrechter. Lees hier meer over ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Je werkgever heeft financiële problemen en is daarom genoodzaakt om het bedrijf te reorganiseren. Het kan dan voorkomen dat je werkgever je ontslaat wegens bedrijfseconomische redenen. Hij zal dan middels jaarrekeningen of andere documenten bij het UWV moeten aantonen dat er bedrijfseconomische redenen zijn voor je ontslag. Ook hierbij zijn er natuurlijk regels waar de werkgever zich aan moet houden.

Ontslag tijdens ziekte

Ben je ziek en wil je werkgever je ontslaan? Dat mag niet zomaar. Pas nadat je 104 weken ziek bent geweest, mag je werkgever een ontslagvergunning aanvragen via het UWV. Daarnaast moet er dan ook aangetoond worden dat je niet binnen 26 weken zal herstellen. Er zijn uitzonderingen waarbij je wel ontslagen mag worden. Lees daarom meer over ontslag tijdens ziekte.

Ontslag door faillissement

Heb je te horen gekregen dat het bedrijf failliet is verklaard en wordt je daarom ontslagen? Dit is natuurlijk een vervelende en onzekere situatie. Zodra het faillissement is goedgekeurd door de kantonrechter kan je weinig doen. De curator hoeft namelijk geen toestemming nodig. Natuurlijk heb je tot op zekere hoogte alsnog recht op je achterstallig loon, een transitievergoeding en een ww-uitkering. Lees hier meer over ontslag door faillissement. Dit is geen officiële ontslaggrond en mag dus ook niet als reden worden gebruikt.

Ontslag tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap geeft je werkgever aan dat hij je arbeidscontract wil beëindigen. Je mag echter bijna nooit ontslagen worden tijdens je zwangerschap. Er geldt namelijk een ontslagverbod. Ook wegens bedrijfseconomische redenen mag je niet ontslagen worden. Wel mag je werkgever ervoor kiezen om je tijdelijke contract niet te verlengen. Aangezien ontslag wegens zwangerschap geen officiële ontslaggrond is zoals de bovenstaande redenen, mag dit echter niet worden gebruikt als ontslagreden.

Ontslag door veelvuldig ziekteverzuim

Bij ontslag door veelvuldig ziekteverzuim gaat het niet om arbeidsongeschiktheid. Daarnaast betekent het ook niet dat je ontslagen kunt worden als je tien keer ziek bent geweest. Het moet namelijk echt invloed hebben op de bedrijfsvoering.

Ontslag door reorganisatie

Wanneer je ontslagen wordt ten gevolgen van een reorganisatie binnen het bedrijf waar je werkzaam bent, spreken we over ontslag door reorganisatie. We spreken over een reorganisatie wanneer er een doelbewuste en ingrijpende verandering binnen een organisatie plaatsvindt. Een voorbeeld van een reorganisatie is het verkleinen van de organisatie, of het anders inrichten van een organisatie. Een reorganisatie hoeft niet altijd te betekenen dat er werknemers ontslagen worden. Toch is de werkgever wel gerechtigd om werknemers te ontslaan tijdens een reorganisatie. De werkgevers dient zich in dit geval wel aan een aantal regels te houden. Raadpleeg ons artikel over reorganisatie en ontslag indien je meer informatie wilt over dit onderwerp.

Veelgestelde vragen