Wat je allemaal moet weten over ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie
Oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie
De oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie kunnen erg divers zijn. Het kan gaan om een persoonlijk conflict tussen leidinggevende en werknemer maar ook tussen collega’s onderling. Het is lastig te beoordelen wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Er moet in ieder geval sprake zijn van een aanhoudende en ingrijpende verstoring van de arbeidsrelatie, waardoor er niet meer van een gezonde samenwerking gesproken kan worden. Daarnaast moet het bedrijf eronder lijden of u moet uw werk niet meer kunnen voortzetten.
Meestal gaat het niet om één specifieke gebeurtenis maar een opeenstapeling van gebeurtenissen. Enkele voorbeelden van oorzaken zijn:
- Het vertrouwen tussen jou en je werkgever of collega’s is geschaad
- Valse beschuldigen vanuit je werkgever
- Je wordt gepest door uw leidinggevende of collega’s
Eisen ontslag verstoorde arbeidsrelatie
Zodra de relatie verstoord is, moeten zowel werkgever als werknemer zich inzetten om de relatie te verbeteren. Er moet bijvoorbeeld een gesprek worden gepland waarbij jullie samen de lucht proberen te klaren. Mocht dit samen niet lukken, kunnen jullie een mediator inschakelen. Het mag ook niet zo zijn dat de werkgever bewust de relatie heeft verstoord.
Voor de werkgever is het belangrijk dat hij dit traject goed documenteert. Heeft hij dit niet gedaan, dan zal dit bijna altijd in het voordeel van de werknemer zijn. Het is namelijk de taak van de werkgever om aan te tonen dat hij er alles aan heeft gedaan om de relatie te herstellen. Daarnaast moet een werkgever ook de onderstaande zaken aantonen:
- Er is sprake van verstoring.
- De verstoring is ernstig en duurzaam.
- Het herstel van de relatie is niet meer mogelijk.
- Een herplaatsing is niet mogelijk
Ontslag via kantonrechter
Bij een verstoorde arbeidsrelatie verloopt de ontslagprocedure via de kantonrechter. Je werkgever verzoekt de kantonrechter dan tot ontbinding van het arbeidscontract. Als reactie hierop is het belangrijk om op tijd bij de kantonrechter je verweerschrift in te dienen. Het verzoekschrift en het verweerschrift worden op een zitting door de kantonrechter mondeling behandeld. Tussen 2 en 4 weken daarna beslist de kantonrechter over het ontbindingsverzoek.
Wanneer de rechter heeft besloten dat je arbeidscontract beëindigd wordt, moet er rekening gehouden worden met de opzegtermijn. De kantonrechter mag de periode dat het ontslagproces heeft geduurd van deze opzegtermijn aftrekken.
Niet eens met uitspraak kantonrechter?
Je kan in beroep gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Dit moet binnen 3 maanden na de uitspraak van de kantonrechter plaatsvinden. Schakel hierbij altijd juridische hulp in.
Transitievergoeding verstoorde arbeidsrelatie
Als de ontbinding van het arbeidscontract wordt toegewezen door de kantonrechter, heb je recht op de transitievergoeding. Indien de rechter aangeeft dat de werkgever de verstoring heeft veroorzaakt, maakt het je mogelijk aanspraak op een hogere transitievergoeding. Je krijgt dan naast de transitievergoeding een billijke vergoeding ontvangen.
De ontslagvergoeding geldt niet als je je ernstig verwijtbaar hebt gedragen. De kantonrechter kan het arbeidscontract dan per direct ontbinden en de transitievergoeding achterwege laten.