blog

    Wasje doen onder werktijd: kan dat leiden tot ontslag?

    3 min leestijd15 mei 2025

    Onlangs werd een medewerker op staande voet ontslagen vanwege zogenoemde 'dagdieverij'. Het ontslag op staande voet werd overigens niet in stand gehouden door de rechter. Maar veel werknemers maken zich er schuldig aan: even een boodschap doen of een wasje draaien tijdens werktijd, vooral nu thuiswerken steeds gebruikelijker is geworden. Maar wat houdt dagdieverij precies in en wat kunnen de gevolgen zijn?

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Wat is dagdieverij?

    Dagdieverij, oftewel het ongeoorloofd besteden van werktijd aan privézaken, kan ernstige gevolgen hebben, zoals ontslag op staande voet. Feitelijk steel je tijd van je baas. Vandaar de naam dagdieverij. Een verlofdag niet registreren terwijl je wel vrij neemt, valt hier ook onder. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de regels en verwachtingen van je werkgever om dergelijke situaties te vermijden.

    Ontslag op basis van dagdieverij

    Dagdieverij is een term die tot voor kort zelden opdook in de rechtspraak. Tot twee jaar geleden had ik zelfs nog nooit gehoord van ontslag op basis van dagdieverij. Pas sinds de coronapandemie, toen thuiswerken een enorme vlucht nam, doen bedrijven er vaker een beroep op.

    Monitoring van personeel

    Je ziet daarmee ook vaker dat werkgevers proberen hun personeel op afstand te monitoren om meer controle te krijgen over wat werknemers thuis tijdens werktijd doen. Dit heeft geleid tot rechtszaken waarin werkgevers hun medewerkers verplichtten om de hele dag de webcam aan te hebben tijdens het thuiswerken. De rechter heeft echter geoordeeld dat dit niet is toegestaan.

    Monitoring alleen bij verdenking

    Vanwege privacywetgeving mag je werkgever jou niet continu monitoren, tenzij er een duidelijke verdenking is. Maar dan moet je baas alsnog aankondigen dat hij je vanaf nu in de gaten gaat houden. Weet iemand dat hij onder een vergrootglas ligt? Dan is het natuurlijk nog wel de vraag of monitoren zin heeft. Overigens hoeft een werknemer niet altijd gewaarschuwd te worden. Als het van tevoren is vastgelegd in een richtlijn en voorgelegd aan de OR, hoeft dat niet altijd.

    Mogelijkheden voor werkgevers beperkt

    Wanneer een werkgever vermoedt dat er sprake is van dagdieverij, zijn de mogelijkheden om actie te ondernemen vaak beperkt. Pas wanneer het 'vergrijp' zo omvangrijk is dat het duidelijk wordt dat de werknemer niet de uren maakt die verwacht worden, kan een werkgever stappen ondernemen. Een werkgever kan wel besluiten om de werknemer te verplichten weer fulltime op kantoor te komen werken. Er bestaat immers geen recht op thuiswerken. Is je werkgever al ontevreden over je werk en is het overduidelijk dat je het niet zo nauw neemt met het aantal werkuren? Dan heeft hij meer munitie om je te ontslaan.

    Ga verstandig om met vertrouwen

    De meeste gevallen van dagdieverij betreffen werknemers die het te bont maken. Dus als je af en toe een wasje doet, de kinderen van school haalt of boodschappen doet onder werktijd, hoef je je meestal geen zorgen te maken, zolang je je werk maar af krijgt. Maar ga verstandig om met dat vertrouwen. Sommige mensen denken: "Dit gaat goed, ik kan volgende keer wel iets langer wegblijven." Als je dan ook nog eens onbereikbaar bent, kan dat een teken zijn dat je niet aan het werk bent tijdens kantooruren. Voor je het weet, maak je je schuldig aan dagdieverij en kan je baas overgaan tot ontslag, al dan niet op staande voet.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Werknemers onderschatten gevolgen van schenden geheimhoudingsplicht
    07 mei 20253 min leestijd

    Werknemers onderschatten gevolgen van schenden geheimhoudingsplicht

    Een werkneemster moet haar werkgever een boete betalen voor het schenden van de geheimhoudingsplicht uit haar arbeidsovereenkomst. De rechter heeft het ontslag op staande voet, dat haar werkgever haar gaf, ook gehandhaafd. Deze uitspraak toont opnieuw aan dat het schenden van de geheimhoudingsplicht tot verschillende maatregelen kan leiden.

    Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?
    11 dec 20243 min leestijd

    Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?

    Wat zijn de gevolgen als je je misdraagt op de kerstborrel op je werk?

    
 Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij
    05 dec 20243 min leestijd

    Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij

    Soms leiden ‘Sinterklaasacties’ tot arbeidsrechtelijke geschillen die zelfs leiden tot ontslag. We zetten een aantal missers op een rij.

    Item 1 - 3 uit 3