blog

    Relatie met collega: kost je dat je baan?

    3 min leestijd28 jul 2025

    De ‘kisscam’ bij een concert van Coldplay onthulde de affaire tussen de CEO en de HR-directeur. Beiden hebben hun baan opgezegd. Bij McDonald’s speelde een dergelijke affaire eerder ook. Een topman van het concern moest gedwongen opstappen vanwege een relatie met een personeelslid. Een liefdesrelatie is privé, kun je zeggen, maar toch kan het gevolgen hebben voor je baan.

    Joyce Bender

    advocaat

    Bekijk meer

    Het is eigenlijk niet zo verrassend dat er relaties ontstaan op de werkvloer. Tenslotte breng je vaak meer tijd door op je werk dan ergens anders. Dus de kans dat je jouw grote liefde op je werk ontmoet, is groter dan dat je iemand op straat tegenkomt.

    Algemeen verbod kan niet

    Er zijn echter situaties waarbij een relatie op de werkvloer niet handig is, bijvoorbeeld als je een relatie krijgt met je leidinggevende. Maar mag een werkgever relaties verbieden?

    Een werkgever kan op grond van de wet niet verbieden dat er relaties tussen collega’s ontstaan. Een algemeen verbod is dus niet toegestaan. Ook moet er rekening gehouden worden met de privacy van werknemers. Wel kan een werkgever regels opstellen die belangenverstrengeling of ongewenste situaties op de werkvloer voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld in een gedragscode of bedrijfsreglement opgenomen worden dat werknemers die een affectieve relatie met elkaar aangaan, of al hadden voordat een van de twee in dienst trad, dit aan de werkgever melden. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om een leidinggevende en een ondergeschikte en is dus sprake van een gezagsverhouding op het werk. Het is van belang dat deze regels bij de werknemers bekend zijn, zodat zij weten wat wel en niet is toegestaan.

    Love contract

    In Amerika zie je dat regelmatig een “love contract” wordt gesloten. Dat is een verklaring waarin staat dat sprake is van een vrijwillige relatie tussen de collega’s en er geen klacht wegens ongewenste intimiteiten wordt ingediend als de relatie verkeerd afloopt.

    Ontslag hangt af van mate overtreding regels of verstoorde verhoudingen

    Ontslag is niet zomaar aan de orde bij relaties op de werkvloer. Als een relatie de werkomgeving echter verstoort of nadelige gevolgen heeft voor de werkgever, dan kán dit een reden zijn voor ontslag.

    De rechter zal in dergelijke situaties beoordelen of er een redelijke grond is voor ontslag. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de relatie leidt tot een verstoorde arbeidsverhouding die niet kan worden hersteld of als sprake is van ongepast gedrag op de werkvloer.

    Conclusie

    Een liefdesrelatie op de werkvloer kán dus gevolgen hebben. Een algeheel verbod op het aangaan van relaties op de werkvloer is echter evenwel niet mogelijk.

    advocaat

    Joyce Bender

    Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

    Meer artikelen van Joyce Bender

    Ook interessant voor je

    Polarisatie op de werkvloer: gevolgen voor je baan bij extreme uitspraken en gedrag
    02 jun 20254 min leestijd

    Polarisatie op de werkvloer: gevolgen voor je baan bij extreme uitspraken en gedrag

    Extreme uitlatingen: wat kunnen de gevolgen zijn voor je baan?

    Wasje doen onder werktijd: kan dat leiden tot ontslag?
    15 mei 20253 min leestijd

    Wasje doen onder werktijd: kan dat leiden tot ontslag?

    Onlangs werd een medewerker op staande voet ontslagen vanwege zogenoemde 'dagdieverij'. Veel werknemers maken zich er schuldig aan: even een boodschap doen of een wasje draaien tijdens werktijd, vooral nu thuiswerken steeds gebruikelijker is geworden. Maar wat houdt dagdieverij precies in en wat kunnen de gevolgen zijn?

    Werknemers onderschatten gevolgen van schenden geheimhoudingsplicht
    07 mei 20253 min leestijd

    Werknemers onderschatten gevolgen van schenden geheimhoudingsplicht

    Een werkneemster moet haar werkgever een boete betalen voor het schenden van de geheimhoudingsplicht uit haar arbeidsovereenkomst. De rechter heeft het ontslag op staande voet, dat haar werkgever haar gaf, ook gehandhaafd. Deze uitspraak toont opnieuw aan dat het schenden van de geheimhoudingsplicht tot verschillende maatregelen kan leiden.

    Item 1 - 3 uit 3