nieuwsbericht

Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten

3 min leestijd29 mei 2024

De Nederlandse Arbeidsinspectie concludeert dat duizenden uitzendkrachten afgelopen jaren waarschijnlijk ten onrechte op staande voet zijn ontslagen in slachterijen via malafide uitzendbureaus. Het lijkt erop dat de juridische maatregel is ingezet op een manier waarvoor die niet bedoeld is. Maar dat betekent niet dat het ontslag op staande voet kan worden teruggedraaid.

W

Woordvoering

Bekijk meer

Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS, vertelt dat een werknemer uiterlijk binnen twee maanden na datum ontslag op staande voet een verzoekschrift moet hebben ingediend bij de rechtbank als je het ontslag wilt laten vernietigen. 'Die termijn van twee maanden geldt sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid en is een ‘harde’ vervaltermijn.'

Kort de tijd voor bezwaar tegen ontslag op staande voet

Twee maanden blijkt in de praktijk erg kort. 'Soms gaan werknemers die op staande voet zijn ontslagen eerst informeren bij het UWV over een recht op WW-uitkering. Ze krijgen dan te horen dat hier geen recht op bestaat en melden zich uiteindelijk, soms pas na weken, bij een juridisch adviseur. Die heeft dan vaak nog maar heel kort de tijd om een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Als de rechter zich heeft uitgesproken over het ontslag, kan er vervolgens binnen een termijn van drie maanden hoger beroep worden ingesteld', geeft Besselink aan.

Termijn verlengen om ontslag op staande voet aan te vechten

De advocaat pleit ervoor om de termijnen om te draaien. 'Dan heb je drie maanden om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter en twee maanden om vervolgens hoger beroep in te stellen. Dat lijkt mij logischer omdat, nadat een rechter het verzoekschrift heeft beoordeeld, procespartijen vaak al een gemachtigde hebben die snel kan inschatten of het zinvol is om in hoger beroep te gaan.'

Te laat voor werknemers in slachteriijen

Voor de meeste werknemers die het betreft in de slachterijen is het waarschijnlijk te laat. Na het laten verstrijken van de termijn van twee maanden krijg je het ontslag op staande voet niet meer van tafel.

In de media

Pascal Besselink sprak over dit onderwerp in de uitzending van The Daily Move bij BNR Nieuwsradio.

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer
04 jul 20242 min leestijd

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer

DAS maakt bekend dat Jaap Witteveen, Chief Transformation Officer (CTO) en statutair bestuurder, heeft besloten om zijn functie per 1 september 2024 neer te leggen.

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius
03 jul 20243 min leestijd

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius

De actieradius van elektrische auto’s levert vaak juridische discussies op. De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan die meer duidelijkheid en richting zal geven aan lopende en nieuwe discussies over non-conformiteit.

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers
03 jun 20243 min leestijd

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers

Het aantal verkeerszaken met letsel waarbij fietsers betrokken zijn, is in het eerste kwartaal van 2024 met 14 procent gestegen ten opzichte van 2023 over dezelfde periode.

1 van 3