nieuwsbericht

Werkgever mag regels opnemen voor tortelduifjes op de werkvloer

3 min leestijd15 feb 2024

Regelmatig komt het voor: medewerkers die onder vuur liggen omdat ze een affectieve relatie hebben op het werk. Relaties tussen personeel en gevangenen is natuurlijk not done en kan leiden tot ontslag.

W

Woordvoering

Bekijk meer

Regels voor ongewenste situaties

‘Liefde tussen collega’s onderling is iets anders’, zegt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS. ‘Het hangt af van de regels binnen jouw organisatie of je verplicht bent om je baas te vertellen dat je een relatie hebt met een collega.’ Wettelijk is er niets bepaald over relaties op het werk. Je werkgever mag je dus niet verbieden om een relatie te hebben met een collega. Wel mag hij verplicht stellen dat je dit meldt. Ook mag hij regels opnemen die belangenverstrengeling of andere ongewenste situaties voorkomen.

Ontslag bij belangenverstrengeling

Als je de regels overtreedt, kun je in bepaalde situaties ontslagen worden. ‘Dat hangt af van meerdere factoren. In hoeverre zijn de regels overtreden? Waren de regels redelijk? En is er niet een andere oplossing in plaats van ontslag, bijvoorbeeld door het overplaatsen van een van de tortelduiven? Er zijn situaties bekend waar iemand werd ontslagen, omdat er sprake was van belangenverstrengeling of omdat een van de geliefden bij de concurrent ging werken’, vertelt Besselink.

Relatie met leidinggevende

Als je een relatie krijgt met je leidinggevende is er sprake van een andere situatie. Jouw manager heeft een voorbeeldfunctie en moet extra zorgvuldig zijn en voorkomen dat de relatie een probleem wordt op de werkvloer. ‘Verzwijg of ontken je als leidinggevende bewust, langdurig dat er sprake is van een relatie? Dan kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor je baan. Dat blijkt uit de rechtspraak’, weet Besselink van DAS.

Wees open over relatie op de werkvloer

Hij geeft ook nog een tip: ‘zorg dat je goed weet hoe binnen jouw organisatie wordt omgegaan met relaties op de werkvloer en wees er open over als je een relatie hebt/krijgt met een collega. Dat voorkomt onnodig gedoe met collega’s en je baas.’W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes
11 mrt 20243 min leestijd

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes

Bij juridisch dienstverlener DAS steeg het aantal verkeersstrafzaken in 2023 fors ten opzichte van 2022. Wat zijn de oorzaken?

De complimenten van de Complimentendames!
01 mrt 20243 min leestijd

De complimenten van de Complimentendames!

Zet een stapje terug en kijk eens goed naar je collega’s. Verdient die niet af en toe een gemeend compliment? Elke dag is eigenlijk een geschikt moment, maar in het bijzonder op 1 maart, want dan is het Nationale Complimentendag. Hét moment voor de Complimentendames van DAS om te vertellen over wat complimenten met je doen. En met henzelf doen.

Babboe bakfietsouders krijgen niet zomaar geld terug
29 feb 20243 min leestijd

Babboe bakfietsouders krijgen niet zomaar geld terug

Gedupeerden van de ondeugdelijke Babboe bakfietsen kunnen niet zomaar geld terug eisen. Eerst moeten zij Babboe de gelegenheid geven om binnen een redelijke termijn vervanging te regelen.

1 van 3