Overlast door overhangende takken

Heeft u last van overhangende takken van uw buren? Dan mag u deze niet zomaar zelf snoeien. Ga eerst in gesprek met uw buren. U kunt het volgende doen.

Bekijk nu ook de video

Stap 1: Vraag uw buren de boom of heg te snoeien

Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben ze ook recht op.

Stap 2: Stuur een brief

Reageren ze niet? Vraagt u uw buren dan schriftelijk om de overhangende beplanting te verwijderen. Geef in de brief een redelijke termijn om de overhangende beplanting terug te snoeien. 4 tot 6 weken is een redelijke termijn. Geef ook aan dat u de takken zelf zult (laten) snoeien als de buren binnen de periode geen actie ondernemen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Stap 3: Snoei zelf de takken

Snoeien de buren de overhangende beplanting niet, dan mag u het deel wat overhangt tot op de erfgrens zelf snoeien. Snoei wel zorgvuldig, zodat u de beplanting niet beschadigt. Als u twijfelt over hoe u de boom het beste kunt snoeien, schakel dan een hovenier in.

Wilt u de hele boom of heg verwijderd hebben?

Als u wilt dat uw buren een hele boom, heg of struik verwijderen, ga dan eerst na hoeveel meter de boom of heg van de erfgrens staat en hoe hoog deze is. Bekijk wat u kunt doen.

Lees verder

Veelgestelde vragen