Schade door verbouwing van de buren

Gaan uw buren met een aannemer verbouwen en bent u bang voor schade? Laat dan vooraf een nulmeting uitvoeren. Als u al schade heeft door de verbouwing van uw buren, dan kunt u de aannemer aansprakelijk stellen.

Laat vooraf altijd een nulmeting uitvoeren

Als u bang bent dat uw woning schade krijgt, kunt u voor de verbouwing een nulmeting (ook wel vooropnamerapport) laten uitvoeren door een bouwkundige. Hiermee wordt met foto's en beschrijvingen de staat van uw woning vastgelegd. Als u door de verbouwing schade heeft, dan moet u bewijzen dat de schade is gekomen door de verbouwing. Met het rapport van de nulmeting bewijst u dat de schade er nog niet was. Hiermee staat u sterker als u uw schade gaat verhalen op degene die het veroorzaakt.

Tip! Vraag uw buren een nulmeting te laten uitvoeren. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Wat te doen bij schade aan uw woning

 1. Ga in gesprek met uw buren
  Als u schade heeft, vraag uw buren dan om de schade bij u te kijken. Laat met de nulmeting zien dat u de schade nog niet had voor de verbouwing. Bespreek met elkaar hoe u de schade gaat oplossen. Attendeer uw buren erop dat een aannemer meestal een aansprakelijkheidsverzekering heeft en de schade hierop kan melden.
 2. Stel de aannemer aansprakelijk
  Reageren uw buren niet of komen jullie er samen niet uit? Stuur dan een aangetekende brief naar de aannemer en vraag om een schadevergoeding. Hebben uw buren geen aannemer of weet u niet wie de aannemer is? Stuur de brief dan naar uw buren met het eventuele verzoek de aansprakelijkstelling door te zetten naar hun aannemer. Als de aannemer verzekerd is, moet de verzekeraar de herstelkosten van de schade aan u uitkeren.
 3. Laat een expert de schade vaststellen
  Geeft de aannemer of verzekeraar niet thuis? Laat dan een bouwkundig expert een schaderapport opmaken. Hiermee bewijst u welke schade door de werkzaamheden van de aannemer is veroorzaakt. Als u slaagt in het bewijs, kan de aannemer verplicht worden de schade te vergoeden. U betaalt zelf de kosten voor de schade-expert, dus maak vooraf goed de afweging of de kosten van de expert opwegen tegen de schadevergoeding. Het kan zijn dat uw verzekeraar een vergoeding geeft. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar.
 4. Naar de rechter
  Als laatste redmiddel kunt u naar de rechter stappen. Denk daar wel goed over na. Zo’n gerechtelijke procedure kan lang duren en de relatie wordt er niet beter op. Ga alleen naar de rechter als u echt alles al heeft geprobeerd. Vaak kan mediation sneller tot een oplossing leiden waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Lees verder