blog

    Bpm berekenen: laat je niet in de luren leggen

    2 min leestijd10 okt 2019

    Je hebt je droomauto gespot in Duitsland. Voor het importeren van de auto moet je belasting betalen, de zogenoemde bpm. Velen laten de bpm berekenen door bedrijven die online hun diensten aanbieden om tegen een fixed fee niet alleen de bpm te berekenen maar ook de bpm-aangifte bij de Belastingdienst te verzorgen. Maar daar zit nog wel eens verschil in.

    Sjaak Drinkenburg

    jurist

    Bekijk meer

    Ik kom in mijn praktijk vaak tegen dat er minder bpm aan de Belastingdienst is betaald dan mensen aan het ingeschakelde bedrijf hebben betaald. Dan blijkt de laagste bpm toch niet de laagste te zijn. Dan is er bijvoorbeeld 5000 euro betaald aan het bedrijf en staat er maar 4000 euro geregistreerd als afgedragen aan de Belastingdienst. Met een bpm calculator, te vinden op de website van AutoWeek, kun je berekenen wat de bpm was in het toelatingsjaar van de auto en op het moment zelf. Vaak staat in de kleine lettertjes dat er een ‘variabele bpm-commissie’ in rekening mag worden gebracht waarvoor dan akkoord is gegeven.

    Tips

    Om te voorkomen dat je te veel bpm betaalt, raad ik je aan het volgende te doen.

    •Reken met een bpm calculator na hoeveel bpm er is afgedragen.

    •Vergelijk dit met het aan de derde partij betaalde bpm bedrag.

    •Lees de voorwaarden goed na om te voorkomen dat je achteraf met extra kosten te maken krijgt. Dus: is de ‘All-in prijs’ voor de verleende service ook écht All-in?

    Wil je meer weten over garantie? Lees dan mijn blog 'Drie belangrijke misverstanden over garantie'.

    jurist

    Sjaak Drinkenburg

    Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

    Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

    Ook interessant voor je

    Terugkrijgen geld van Booking.com zal niet makkelijk zijn
    07 jul 20252 min leestijd

    Terugkrijgen geld van Booking.com zal niet makkelijk zijn

    Veel gedupeerden beweren dat ze door Booking.com zijn misleid, wat heeft geleid tot financiële schade. Zij willen proberen hun schade vergoed te krijgen. Maar dat is niet makkelijk. Zij moeten aantonen dat de informatie op de website misleidend was en dat dit heeft geleid tot een specifieke vorm van schade.

    Fraudeslachtoffers schamen zich vaak, maar het is cruciaal om direct te melden
    27 feb 20253 min leestijd

    Fraudeslachtoffers schamen zich vaak, maar het is cruciaal om direct te melden

    Steeds meer mensen die via Booking.com een accommodatie hebben geboekt, worden naderhand benaderd door oplichters die zich voordoen als medewerkers van het platform. Deze fraudeurs vragen naar persoonlijke en bankgegevens met als doel geld afhandig te maken. Hoe voorkom je het?

    Tikkie niet betaald: dit kun je doen om het op te lossen
    24 feb 20252 min leestijd

    Tikkie niet betaald: dit kun je doen om het op te lossen

    Niets is zo vervelend als iemand die jouw betaalverzoek negeert. Stel je voor: je hebt net een gezellige avond gehad met vrienden, je betaalt de rekening en stuurt een tikkie. Maar dan… stilte. Wat doe je dan? Hier zijn mijn tips.


    Item 1 - 3 uit 3