blog

Daan (33) opgelicht via Marktplaats: auto weg, geld niet ontvangen

2 min leestijd08 dec 2022

Daan (33) is heel blij dat hij zijn Volkswagen eindelijk verkocht heeft via Marktplaats. Maar als twee dagen later staat het overgemaakte geld nog steeds niet op zijn rekening staat, begint Daan begint zich zorgen te maken.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Zo, daar heb ik nog een mooie prijs voor gekregen, denkt Daan (33) tevreden. Hij is heel blij dat hij zijn Volkswagen eindelijk verkocht heeft via Marktplaats. Het was een fijn autootje, maar hij kreeg via zijn werk een representatievere leaseauto. De koper had een goed bod gedaan en na een onderhandeling volgde een deal. De koper had via zijn internetbankiepapp betaald en Daan had alles goed gecontroleerd.

Politie

Twee dagen later staat het overgemaakte geld nog steeds niet op zijn rekening. Daan begint zich zorgen te maken. Dan krijgt hij een belletje van de politie.

Daans oude auto blijkt bij een garage te staan. De koper heeft Daans auto bij die garage te koop gezet. Het blijkt zelfs al de vijfde garage te zijn aan wie de koper de auto heeft aangeboden. Een van die eerdere garagehouders had de politie gebeld, omdat hij het niet vertrouwde.

Daan probeert direct om contact te krijgen met de koper, maar die blijkt helaas onvindbaar. Zijn adres, mailadres en telefoonnummer blijken niet te kloppen. Daan is laaiend en beseft dat hij is opgelicht.

Doorverkoop

Daan belt mij met de vraag of hij zijn auto nog terug kan krijgen. Ik vertel hem dat dat alleen kan als de garagehouder te kwader trouw gehandeld heeft. Met andere woorden: als hij had kunnen vermoeden dat er iets niet in orde was.

In het kentekenregister kan een garagehouder de historie van de eigenaars bekijken. De garagehouder had dus, net als de andere garages, kunnen zien dat de auto pas een kleine week geleden was overgeschreven op de naam van de koper en nu alweer werd doorverkocht.

We verzoeken de garagehouder dringend om de auto van Daan terug te geven, omdat er sprake is van bedrog. De garagehouder had kunnen weten dat er iets niet klopte.

Te kwader trouw

De garagehouder is het er niet mee eens en weigert de auto terug te geven. Daar gaan we echter niet mee akkoord. We dagvaarden de garagehouder, omdat hij te kwader trouw de auto heeft gekocht. Die realiseert zich dat hij de koop beter had moeten onderzoeken en kiest uiteindelijk eieren voor zijn geld.

De volgende dag nog wordt de auto van Daan thuis afgeleverd door de garagehouder en schudden ze elkaar de hand. Daan heeft gelukkig zijn auto terug en gaat hem nu weer verkopen via Marktplaats. Wel heeft hij geleerd van deze affaire: hij zal zijn auto pas overschrijven op de naam van de koper nádat hij het geld daadwerkelijk op zijn rekening heeft.

Sjaak Drinkenburg 

Disclaimer

In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief.

Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

1 van 3