blog

Factuur niet betaald: wordt Pauline (41) afgesloten van gas en elektra?

2 min leestijd06 jan 2023

Pauline (41) ontvangt haar jaarlijkse energie-eindafrekening: ruim 3000 euro. Ze schrikt zich rot: „Dit kan toch niet waar zijn?! Dit is echt veel meer dan ik normaal betaal.” Pauline weigert te betalen, maar dit komt haar nog duurder te staan...

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Een paar weken later ligt er weer een brief op de deurmat, maar deze keer met een nog naarder bericht: omdat ze de eindafrekening van de energieleverancier niet heeft betaald, dreigt de netbeheerder nu met afsluiting van gas en elektra.

Elektrische rolstoel

Ongerust belt Pauline me op en vraagt ze wat ze moet doen. „Ik heb nog nooit zo’n hoge eindafrekening gehad!”, zegt ze wanhopig. „Nu dreigen ze alles af te sluiten, maar ik zit in een elektrische rolstoel en kan geen dag zonder elektra thuis.”

Ik begrijp de zorg van Pauline, en ook dat het bericht van de netbeheerder een gevolg is van haar nalatige handelen.

Nog even geduld 

Om de feiten in deze situatie goed onderbouwd op papier te krijgen, vraag ik bij Paulines huisarts een verklaring op waaruit blijkt dat Pauline inderdaad afhankelijk is van een elektrische rolstoel. Vervolgens schrijf ik de netbeheerder aan om kenbaar te maken dat men niet tot afsluiting zou mogen overgaan.

Ook vraag ik een kopie van de betreffende eindafrekening inclusief specificatie op bij de energieleverancier – en daarbij ook eerdere afrekeningen, om deze goed te kunnen controleren en vergelijken. Ik heb deze nog niet ontvangen, dus we moeten nog even geduld hebben.

Afsluiting van de baan

Gelukkig is er inmiddels een reactie van de netbeheerder binnen: de afsluiting waarmee werd gedreigd, gaat niet door. Maar juichen is nog wat vroeg: mocht na onderzoek tóch blijken dat de eindafrekening klopt, dan zal ik in overleg met Pauline en de energieleverancier een betalingsregeling moeten treffen.

Klopt de eindafrekening toch niet? Dan dien ik direct een correctieverzoek in bij de energieleverancier. Tot die tijd is het afwachten, maar Pauline is in ieder geval blij dat de afsluiting van de baan is. Haar les: negeer nooit een energie-eindafrekening.

In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief. Dit verhaal is opgetekend door jurist Sjaak Drinkenburg.
Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

1 van 3