case

Lisa’s imitatie-Uggs zorgen voor schadeclaim

3 min leestijd08 nov 2021

Als Lisa online een paar mooie Uggs op de kop tikt, is ze helemaal blij. Maar als er een paar weken later geen laarzen, maar een brief van een advocatenkantoor op de mat valt, schrikt ze zich kapot.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer
Lisa houdt van shoppen. In de winkelstaat, online en op sociale media. Iedere week staat er wel een bezorger met een nieuwe aankoop voor de deur. Zomaar op een woensdagavond belandt Lisa via een advertentie op Instagram op de site van een Duitse webshop. Een van de top-aanbiedingen zijn een paar mooie laarzen van het merk Ugg voor 85 euro. Lisa plaatst de laarzen in haar winkelmandje en binnen een paar minuten heeft Lisa de laarzen besteld.

Duitsland, China en België

Na zes weken zijn de laarzen nog niet geleverd, maar valt er wel een brief op de mat. Wat blijkt? De vanuit China verscheepte laarzen zijn door de Belgische douane onderschept en in beslag genomen voor ze naar Nederland zouden worden doorgestuurd. De echte Ugg-fabrikant had lucht gekregen van de verkoop van de nepproducten en had een Belgisch advocatenkantoor ingeschakeld. Dat advocatenkantoor stelt Lisa uit naam van de Ugg-fabrikant aansprakelijk en claimt een schadevergoeding vanwege de schade die het merk heeft opgelopen.

Dreigen met een rechtszaak

Volgens het advocatenkantoor had Lisa moeten weten dat zij niet de echte Uggs kocht: de prijs was immers veel lager dan in de winkel. Door een schadevergoeding van 499 euro te betalen, kan Lisa voorkomen dat het op een rechtszaak uitdraait. Lisa zit in zak en as: geen laarzen, een schadeclaim aan haar broek en het aankoopbedrag van de laarzen hoeft ze ook niet terug te verwachten.

Te goeder trouw

Omdat het allemaal erg onduidelijk voor haar is, vraagt Lisa mij om hulp. Als ik het verhaal aanhoor en de Duitse site bekijk, kan ik vaststellen dat Lisa te goeder trouw heeft gehandeld. De site ziet er professioneel uit, de advertentie heeft het over ‘echte Uggs’ en de prijs is nu ook weer niet zo laag dat Lisa had moeten weten dat het om neplaarzen ging.

Kansloze zaak

Ik schrijf een antwoord aan het Belgische advocatenkantoor. Die reageren verrassend snel en sturen Lisa een brief dat ze de schadevergoeding verlagen naar 50 euro. Maar dan alleen als ze snel betaalt. Hier trappen we natuurlijk niet in. Er is Lisa niets te verwijten, het is de verantwoordelijkheid van de webshop. Ik stuur het advocatenkantoor nogmaals een brief dat wij bij ons standpunt blijven. Ik verwacht dat ze hebben ingezien dat het een kansloze zaak voor ze is. Nu het laatste contact acht maanden geleden was en we niets meer hebben gehoord, kunnen we dit dossier sluiten.

En Lisa? Die heeft gewoon een paar nieuwe laarzen in de stad gekocht, want de webshops laat ze even links liggen.

Sjaak Drinkenburg Jurist Contractuele en Onroerende zaken bij DAS


Heb je een juridische zorg? Dan wil je snel een oplossing. Bonje met de buren, onverwacht ontslagen worden, een heftig auto-ongeluk, een welverdiende vakantie die in duigen valt. Het kan je zomaar overkomen. Op die momenten, daar helpt DAS je bij. Je krijgt van ons juridische hulp met alle aandacht. Of je nu verzekerd bent of niet, wij helpen. Op das.nl vind je alvast meer informatie. DAS. Meesters in juridische hulp.

Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?
28 nov 20233 min leestijd

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van online fraude?

Slachtoffer van online fraude? Dit zijn de stappen die je kunt zetten om je geld proberen terug te krijgen en anderen te waarschuwen.

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken
28 nov 20233 min leestijd

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Tips om betrouwbaarheid website te checken en online fraude te voorkomen.

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen
27 nov 20232 min leestijd

Raak je geld niet kwijt: de ultieme podcast over online fraude en hoe je het kunt voorkomen

Een podcast met tips hoe je online fraude kunt voorkomen en hoe je moet handelen als je slachtoffer bent.

1 van 3