blog

Malafide webshops blijven actief: tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

3 min leestijd28 nov 2023

Ondanks allerlei keurmerken blijven malafide webshops actief. Bij juridisch dienstverlener DAS komen maandelijks gemiddeld 10 tot 15 meldingen binnen van consumenten en ondernemers die zijn opgelicht door een malafide webshop.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

Hoe herken je een malafide webshop?

Dat je met een malafide webshop hebt te maken, wordt steeds moeilijker om te ontdekken. De sites hebben een professionele uitstraling gekregen. Kon een malafide webshop voorheen nog wel worden herkend aan de vele taal- en spelfouten of beperkte menukeuzes, nu is het onderscheid tussen malafide en betrouwbare shops vaak niet meer te zien. Ze hebben zelfs vaak een afdeling klantenservice, die mensen keurig te woord staat. Echter nadat de bestelling is geplaatst en de betaling is gedaan, blijkt men niet meer thuis te geven.

7 tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

Om te voorkomen dat je de dupe wordt van online fraude, geef ik een aantal tips.

1. Kijk bij de contactgegevens naar het e-mailadres van de webshop.

Staat er een regulier e-maildomein zoals een ieder kan gebruiken? Wees dan alert. Een betrouwbare webshop zal vaak een eigen domeinnaam hanteren en dus geen -@hotmail, @outlook, @gmail et cetera.

2. Controleer het telefoonnummer waarmee je als klant contact kunt opnemen.

De meeste betrouwbare webshops hebben een vast telefoonnummer (klantenservice). Wees alert als er alleen een 06-nummer vermeld wordt of een nummer in het buitenland.

3. Controleer de banners op de site en controleer ook altijd bij de website van het keurmerk zelf.

Als er een logo van een keurmerk staat moet er op het logo doorgeklikt kunnen worden naar de site van het keurmerk. Alle banners behoren een link te bevatten. Werkt de banner niet, dan is wantrouwen op zijn plaats. Mogelijk is de webshop helemaal niet aangesloten bij het keurmerk of is de webshop het keurmerk verloren.

4. Controleer de betaalmogelijkheden.

Bij betrouwbare webshops worden er meestal meerdere opties geboden waaronder de mogelijkheid om pas achteraf per acceptgiro te betalen en/of per creditcard. Dit betekent niet dat er altijd sprake is van een malafide webshop indien er maar één of twee betalingsmogelijkheden zijn, maar kan er wel op wijzen.

5. Google de webshop.

Vaak worden malafide webshops snel opgemerkt via diverse internetfora en medegedupeerden. Hier geldt vaak het aloude adagium ‘waar rook is, is vuur’. Een kleine moeite wat je een hoop geld kan besparen.

6. Via deze tool kun je websites controleren (ScamCheck (veiliginternetten.nl))

7. Laat bij twijfel de webshop links liggen.


Vermelding in Handelsregister geen garantie op betrouwbaarheid

Ook malafide webshops kunnen een vermelding hebben in het Handelsregister. Blijkt dat op het adres meerdere bedrijven geregistreerd staan of blijkt dat er een buitenlandse firma of in het buitenland wonende persoon achter de firma schuil gaat? Wees dan alert, ook als je naar een buitenlands rekeningnummer het geld moet overmaken.

Podcast

In een podcast gaat mijn collega Sanne Depmann samen met Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie en Rick van der Rest, product ontwikkelaar bij LAVG, langer in gesprek over dit onderwerp. De podcast kun je beluisteren via onze site.





Direct juridische advies?

Juridische Servicecenter

Niet verzekerd?

Direct hulp bij aankopen

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.


 Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s
29 aug 20244 min leestijd

Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s

Dat het festivalseizoen is begonnen, zien we ook aan de juridische vragen die we binnenkrijgen. Een greep uit de FAQ’s.

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.

1 van 3