blog

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

3 min leestijd12 sep 2024

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleit daarom voor landelijke richtlijnen om duidelijkheid te scheppen over de inzet van AI bij toetsen en ingeleverde stukken in het hoger onderwijs.

Sanne Depmann

advocaat

Bekijk meer

Verschillende benaderingen

Sommige onderwijsinstellingen staan het gebruik van AI toe, terwijl anderen het verbieden en diverse sancties opleggen. Deze sancties variëren van een waarschuwing tot zelfs het resoluut wegsturen van de student. Dit leidt tot een ongelijk speelveld en onzekerheid onder studenten.

Klassiek plagiaat vs. AI-plagiaat

Veel hoge scholen en universiteiten beroepen zich nog steeds op klassiek plagiaat, zoals het onjuist vermelden van bronnen. Het gebruik van AI is namelijk moeilijk vast te stellen. Als een onderwijsinstelling beweert dat er gebruik is gemaakt van AI, moet zij dit kunnen bewijzen, wat een uitdaging kan zijn. Daarom kiezen instellingen vaak voor de klassieke route: ze stellen dat de bronvermelding niet klopt en de student moet dan aantonen waar de informatie vandaan komt.

Plagiaatscanners

Veel universiteiten maken gebruik van plagiaatscanners. Als deze scanners iets verdachts detecteren, wordt dit gemeld bij de Examencommissie. Dit kan grote gevolgen hebben voor de student. Hoewel de Examencommissie de student nog hoort, wijzigt dit veelal niet het standpunt van de Examencommissie en neemt deze het besluit dat er is gefraudeerd en wordt een maatregel opgelegd. De vervolgstap voor de student is dan om tegen dit besluit in beroep te gaan bij het College van Beroep voor de Examens.

De noodzaak van landelijke richtlijnen

Het gebruik van AI door studenten roept veel vragen en uitdagingen op. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten. Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen samenwerken om een toekomstbestendig beleid te ontwikkelen dat rekening houdt met de snelle technologische ontwikkelingen.



advocaat

Sanne Depmann

Ik heb ruime (proces)ervaring op het gebied van contractenrecht en onderwijsrecht. Wat mij typeert, is mijn 'hands on'-mentaliteit. Ik ben doelgericht en praktisch, maar ga een juridische discussie zeker niet uit de weg,

Meer artikelen van Sanne Depmann

Ook interessant voor je


 Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s
29 aug 20244 min leestijd

Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s

Dat het festivalseizoen is begonnen, zien we ook aan de juridische vragen die we binnenkrijgen. Een greep uit de FAQ’s.

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.


 Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd
27 mrt 20243 min leestijd

Garantie: 3 belangrijke misverstanden opgehelderd

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over productgarantie, garantietermijnen en fabrieksgarantie. Daarom zet ik drie misverstanden over garantie op een rij.

1 van 3