blog

APK'tje voor het ouderschapsplan: geen overbodige luxe

3 min leestijd13 okt 2023

Wanneer je als ouders een ouderschapsplan opstelt bij een scheiding, is het doel altijd om de belangen van je kinderen voorop te stellen. Je wilt ervoor zorgen dat zij zo min mogelijk last hebben van de situatie en dat ze zich veilig en geliefd voelen bij beide ouders. Maar wat als blijkt dat bepaalde regelingen in het ouderschapsplan niet goed (meer) werken? Bijvoorbeeld als er te veel wisselingen tussen de ouders zijn of als de behoeftes van je kind veranderen naarmate hij of zij ouder wordt?

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Soms is het nodig om een herziening van het ouderschapsplan aan te vragen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals veranderingen in de omstandigheden van één van de ouders, onvoorziene problemen met betrekking tot de omgangsregeling of simpelweg omdat de huidige afspraken niet meer passend zijn voor jullie kind of kinderen.

Hulp om plan aan te passen

Bij DAS zien we regelmatig zaken waarin een ouderschapsplan aan herziening toe is. Ouders komen dan bij ons met vragen en dilemma's over hoe ze hun plan kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.  

Onderhoudsbeurt

Het kan ook voorkomen dat gescheiden ouders zich tot ons wenden om meerdere aspecten van hun ouderschapsplan te laten updaten. Ze willen eigenlijk een soort APK'tje voor hun plan, waarbij alle onderdelen worden doorgelicht en eventueel aangepast. En laten we eerlijk zijn, een ouderschapsplan kan soms wel een opfrisbeurt gebruiken. Net als een auto heeft het af en toe wat onderhoud nodig om soepel te blijven lopen.

Update of make-over van ouderschapsplan

Ik begrijp dat elke situatie uniek is en dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor ouderschap na een scheiding. Daarom is maatwerkadvies belangrijk om een  ouderschapsplan te wijzigen. Dus, als jouw ouderschapsplan toe is aan een kleine update of zelfs een complete make-over, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen zorgen we ervoor dat jij en je kinderen weer op weg kunnen naar een gelukkige toekomst. En onthoud: zelfs het beste plan heeft af en toe wat finetuning nodig.

Dit blog is van Lennard van Kesteren, advocaat familierecht & mediator bij DAS


Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?
13 dec 20233 min leestijd

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?

Als ouders uit elkaar gaan, leggen zij de afspraken over hun kinderen vast in een ouderschapsplan. In dat ouderschapsplan staat meestal ook een mediationclausule. Wat zo'n clausule inhoudt en hoe het zit met mediation, lees je in dit blog.


 Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!
12 dec 20233 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
15 nov 20233 min leestijd

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

In dit blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

1 van 3