blog

Nalatigheid over voogdij krijgt een naar staartje

4 min leestijd20 apr 2023

Elke scheiding is een heftige gebeurtenis. Natuurlijk ook voor de kinderen. Bij Peter* en Ineke* was het niet anders. De nasleep was heel pijnlijk. Peter en Ineke hadden tijdens hun relatie, en ook na het verbreken daarvan, niet geregeld dat Peter het mede-ouderlijk gezag zou hebben over beide zonen. Alleen voor de oudste, Michel*, was dat geregeld. Voor de andere zoon, Rik*, niet. En dat kreeg een naar staartje.

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Nieuwe partner als voogd

Ineke was al snel weer helemaal happy in een nieuwe relatie met Joris*. Ze was helemaal opgeleefd, toen ze verschrikkelijk nieuws te horen kreeg. Ze bleek ongeneeslijk ziek. Ineke overleed na een kort ziekbed. Niemand had op het moment dat Ineke overleed het gezag of de voogdij over Rik. In het testament dat zij in de tussentijd had laten opmaken, wees zij haar nieuwe partner Joris aan als voogd van Rik. Zo kwam Peter bij alle ellende buitenspel te staan. Hij was een van zijn zoons nu ‘kwijt’.

Ingewikkeld en emotioneel

Een ingewikkelde en emotionele toestand, dat was het zeker. Gelukkig klopte Peter bij mij aan voor juridische hulp. Natuurlijk kon hij zich hier niet in zijn eentje doorheen slaan. Ik had daar alle begrip voor en wilde hem graag helpen. Peter wilde alsnog het gezag over Rik en daarvoor diende ik een verzoek in bij de rechtbank.

Wie gaat nu voor Rik zorgen?

Maar Joris bleef erbij dat hij nu de voogd moest worden en diende vrijwel tegelijk met Peter een verzoek in. Hij wilde dat zijn voogdijschap werd geaccepteerd. De zaak zat helemaal vast. De rechter moest eraan te pas komen. Wie zou voor Rik gaan zorgen nu Ineke is overleden? Peter of Joris?

Raad voor Kinderbescherming komt te laat

Al maanden na het overlijden van Ineke was er sprake van een zogenoemd gezagsvacuüm. Er was niemand die verantwoordelijk was voor Rik. Niemand kon voor hem een beslissing nemen. Pas op de zitting, maanden na het overlijden van Ineke, kwam de Raad voor Kinderbescherming met het verzoek om een tijdelijke voogd aan te stellen. De Raad wilde daarna onderzoek doen naar Peter en Joris, om te kijken wie het beste voor Rik kon zorgen.

Rechter wijst Peter als gezaghebbende ouder aan

Maar de rechter dacht daar anders over: er moesten spijkers met koppen geslagen worden. Er kwam dus geen onderzoek van de Raad en ook geen tijdelijke voogdij. Binnen twee weken kwam de eindbeslissing van de rechter al. Peter kreeg het gezag over zijn eigen zoon Rik nu officieel toegewezen.

Opnieuw beginnen aan een leven samen

Daar was Peter natuurlijk hartstikke blij mee. Hij kon met zijn zoon opnieuw beginnen aan hun leven samen en alle nare ervaringen een plekje geven. Dat gunde ik ze van harte. Al was het spijtig dat hiervoor maar liefst drie rechterlijke procedures nodig waren. Maar die lieten ze nu met een opgelucht gevoel achter zich.

* De namen zijn gefingeerd.

Wil je meer weten over personen- en familierecht? Bekijk dan onze informatiepagina familie & relaties.


advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen
18 mrt 20243 min leestijd

Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen

Mediator kan hulp bieden bij conflict over vaccinatie kinderen.

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?
13 dec 20233 min leestijd

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?

Als ouders uit elkaar gaan, leggen zij de afspraken over hun kinderen vast in een ouderschapsplan. In dat ouderschapsplan staat meestal ook een mediationclausule. Wat zo'n clausule inhoudt en hoe het zit met mediation, lees je in dit blog.


 Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!
12 dec 20233 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

1 van 3