blog

Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen

3 min leestijd18 mrt 2024

De NOS meldt dat Haagse kinderen fors minder worden gevaccineerd dan voorheen. Ook de Rechtspraak houdt zich hier regelmatig mee bezig als ouders het niet eens worden over het vaccineren van hun kind.

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Ouders met gezag dienen samen te beslissen of zij hun kind laten vaccineren. Het is een belangrijke en ingrijpende beslissing, waarvoor beide ouders met het gezag toestemming moeten geven. Dat geldt overigens voor ouders die bij elkaar zijn en gescheiden ouders. Ouders zijn het echter niet altijd met elkaar eens.

Mediator kan hulp bieden bij conflict over vaccinatie kinderen

Als je samen als ouders er niet uitkomt of je je kind wel of niet laat vaccineren, ligt het voor de hand dat je hulp zoekt bij het voeren van dit gesprek met elkaar. Zo kun je samen naar een mediator toe om in gesprek te gaan met elkaar. Kom je er ook samen met een mediator niet uit, dan zit er veelal weinig anders op dan de zaak voor te leggen aan een rechter. Een rechter zal dan de knoop moeten doorhakken of het kind een prik krijgt of niet.

Rijksvaccinatieprogramma in belang van kind

Recent stond ik een vader bij die graag wilde dat zijn dochter werd gevaccineerd tegen HPV. De moeder wilde dit niet. De Rechtbank vond dat het Rijksvaccinatieprogramma moest worden gevolgd en hun dochter moest dus worden gevaccineerd. Vervolgens stelde de moeder hoger beroep in. Ook het Haagse Gerechtshof gaf de vader gelijk. Het Rijksvaccinatieprogramma is in het belang van ieder kind, aldus het Gerechtshof.

Onenigheid kan ook oorzaak zijn

Indien meer ouders het niet met elkaar eens kunnen worden over het vaccineren van hun kind en geen juridische stappen ondernemen hiervoor, kan dit mede een verklaring zijn waarom de vaccinatiegraad bij kinderen lijkt af te nemen.


advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming
24 apr 20243 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming

Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten gescheiden ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?
13 dec 20233 min leestijd

Is mediation tussen ouders verplicht als zij een geschil hebben over hun kinderen?

Als ouders uit elkaar gaan, leggen zij de afspraken over hun kinderen vast in een ouderschapsplan. In dat ouderschapsplan staat meestal ook een mediationclausule. Wat zo'n clausule inhoudt en hoe het zit met mediation, lees je in dit blog.


 Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!
12 dec 20233 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

1 van 3