Ex-echtgenoten naar de rechter voor omgangsregeling honden

Wat gebeurt er met de honden? Deze vraag kreeg een rechter voorgelegd in een scheidingsprocedure. De man van het scheidende stel schakelde de rechter in om te beslissen wie de honden, Milo en Herman, na hun echtscheiding mag houden. De man verzocht zowel Milo als Herman aan hem toe te wijzen. Hij kwam er samen met zijn ex-echtgenote niet uit.

Huwelijkse voorwaarden

Om te bepalen wie bij een scheiding wat krijgt, wordt er onder andere gekeken naar de onderlinge afspraken die gemaakt zijn tussen partners, zoals de huwelijkse (of partnerschaps-) voorwaarden. Of is er sprake van gemeenschap van goederen. Bij het bovengenoemde stel was er sprake van huwelijkse voorwaarden en daarin werden de honden niet genoemd. De honden waren daarom gezamenlijk eigendom en dus hadden beide echtgenoten net zoveel recht op de honden.

Creatieve rechter

De rechter besloot elk van de echtgenoten één hond krijgt en stelde voor om het lot te laten beslissen wie welke hond kreeg. Beide ex-partners waren het hier mee eens en dus gooide de rechter een munt. De uitkomst? De vrouw kreeg Milo, de man mocht Herman houden.

Discussies voorkomen

Hoe voorkom je zoveel mogelijk dit soort discussies en rechtszaken als je toch besluit om uit elkaar te gaan? Door goede afspraken te maken en die vast te leggen bij een notaris in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Het meest verstandige is om dit te doen voor je gaat trouwen of samenwonen.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden