Ex-echtgenoten naar de rechter voor omgangsregeling honden

Wat gebeurt er met de honden? Deze vraag kreeg een rechter voorgelegd in een scheidingsprocedure. De man van het scheidende stel schakelde de rechter in om te beslissen wie de honden, Milo en Herman, na hun echtscheiding mag houden. De man verzocht zowel Milo als Herman aan hem toe te wijzen. Hij kwam er samen met zijn ex-echtgenote niet uit.

Huwelijkse voorwaarden

Om te bepalen wie bij een scheiding wat krijgt, wordt er onder andere gekeken naar de onderlinge afspraken die gemaakt zijn tussen partners, zoals de huwelijkse (of partnerschaps-) voorwaarden. Of is er sprake van gemeenschap van goederen. Bij het bovengenoemde stel was er sprake van huwelijkse voorwaarden en daarin werden de honden niet genoemd. De honden waren daarom gezamenlijk eigendom en dus hadden beide echtgenoten net zoveel recht op de honden.

Creatieve rechter

De rechter besloot elk van de echtgenoten één hond krijgt en stelde voor om het lot te laten beslissen wie welke hond kreeg. Beide ex-partners waren het hier mee eens en dus gooide de rechter een munt. De uitkomst? De vrouw kreeg Milo, de man mocht Herman houden.

Discussies voorkomen

Hoe voorkom je zoveel mogelijk dit soort discussies en rechtszaken als je toch besluit om uit elkaar te gaan? Door goede afspraken te maken en die vast te leggen bij een notaris in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Het meest verstandige is om dit te doen voor je gaat trouwen of samenwonen.

Mireille Detrixhe Communicatie adviseur
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder