case

Ex-echtgenoten naar de rechter voor omgangsregeling honden

4 min leestijd22 apr 2019

Wat gebeurt er met de honden? Deze vraag kreeg een rechter voorgelegd in een scheidingsprocedure. De man van het scheidende stel schakelde de rechter in om te beslissen wie de honden, Milo en Herman, na hun echtscheiding mag houden. De man verzocht zowel Milo als Herman aan hem toe te wijzen. Hij kwam er samen met zijn ex-echtgenote niet uit.

MD

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

Huwelijkse voorwaarden

Om te bepalen wie bij een scheiding wat krijgt, wordt er onder andere gekeken naar de onderlinge afspraken die gemaakt zijn tussen partners, zoals de huwelijkse (of partnerschaps-) voorwaarden. Of is er sprake van gemeenschap van goederen. Bij het bovengenoemde stel was er sprake van huwelijkse voorwaarden en daarin werden de honden niet genoemd. De honden waren daarom gezamenlijk eigendom en dus hadden beide echtgenoten net zoveel recht op de honden.

Creatieve rechter

De rechter besloot elk van de echtgenoten één hond krijgt en stelde voor om het lot te laten beslissen wie welke hond kreeg. Beide ex-partners waren het hier mee eens en dus gooide de rechter een munt. De uitkomst? De vrouw kreeg Milo, de man mocht Herman houden.

Discussies voorkomen

Hoe voorkom je zoveel mogelijk dit soort discussies en rechtszaken als je toch besluit om uit elkaar te gaan? Door goede afspraken te maken en die vast te leggen bij een notaris in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Het meest verstandige is om dit te doen voor je gaat trouwen of samenwonen.

MD

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je


 Relatiebreuk & scheiding:  10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten
10 feb 20234 min leestijd

Relatiebreuk & scheiding: 10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dat kan erg verdrietig zijn. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Scheiden, mediation, co-ouderschap, kinderalimentatie, betalingsverplichtingen... Er komt veel bij kijken. Omdat dit al zo’n stressvolle periode is, hebben wij 10 belangrijke feiten voor je op papier gezet.


 Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?
20 feb 20214 min leestijd

Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?

Het is opvallend dat het aantal geregistreerde scheidingen nu uitblijft, gezien de huidige pandemie, waarin we door de tweede lockdown langer op elkaar zijn aangewezen.


 Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?
07 feb 20213 min leestijd

Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?

Een scheiding is altijd ingrijpend en emotioneel. Er moet veel geregeld worden. Duidelijke afspraken maken het niet minder emotioneel, maar wel makkelijker. Hoe verdelen jullie bezittingen en schulden, wie gaat voor de kinderen zorgen en hoe regel je het financieel?

1 van 3