Heldere afspraken voorkomen vechtscheiding

DAS zag afgelopen kwartaal dat het aantal aangevraagde echtscheidingsmediations is gestegen met 16% ten opzichte van deze periode vorig jaar. Daarnaast krijgen we veel vragen over alimentatie, omgangsregelingen met de kinderen en echtscheidingsconvenanten. We signaleren dat de adviezen van de overheid ertoe leiden dat partijen vaker tegenover elkaar komen te staan, zoals reisorganisaties versus reizigers, werkgevers versus werknemers. Maar ook binnen het familierecht komen ex-partners vaker tegenover elkaar te staan. Hoe kun je op een goede manier uit elkaar gaan zonder dat het een ‘vechtscheiding’ wordt?

Heldere afspraken voorkomen vechtscheiding

Wanneer jij en je partner hebben besloten dat scheiden de oplossing is, moet er veel geregeld worden. Jullie worden namelijk twee huishoudens. Wat gebeurt er met de financiën, het huis en de kinderen? Duidelijke afspraken maken het niet minder emotioneel, maar wel makkelijker. De mediator bemiddelt en helpt met de goede afspraken maken. Op die manier hoeft het gelukkig niet tot een ‘vechtscheiding’ te komen. 

De tussenkomst van een mediator

Mediation is namelijk een goede manier om vreedzaam uit elkaar te gaan. Dat is fijn, want zeker als jullie kinderen hebben, moeten jullie na de scheiding als ouders met elkaar door. Een mediator maakt zich niet alleen druk over de juridische afhandeling van de zaak, maar besteedt ook aandacht aan de emotionele kant van jullie scheiding. De brandjes die tijdens het regelen van een scheiding kunnen ontstaan worden met behulp van de mediator eigenlijk direct belust. Zo blijven de juiste belangen voorop staan, zoals bijvoorbeeld goede afspraken voor de kinderen. Bovendien hebben jullie altijd samen één mediator en dat scheelt flink in de kosten.

Hoe werkt mediation?

Mediation begint met een gratis kennismakingsgesprek. Omdat jullie samen cruciale en persoonlijke dingen gaan bespreken, is het belangrijk dat jullie een klik hebben met de mediator. Voelt het goed? Dan voeren jullie met z’n drieën een serie gesprekken – een traject van zo’n zes weken. In goed overleg worden alle afspraken vastgelegd die belangrijk zijn voor jullie toekomst. Ook kan de mediator met jullie kinderen praten zodat ze de scheiding beter kunnen begrijpen en zodat zij ook hun wensen en zorgen kunnen bespreken.

Stressen is niet nodig

Zodra alles rond is stuurt de mediator jullie afspraken via een advocaat naar de rechtbank en is het alleen nog even wachten op goedkeuring van de rechter. In zo’n anderhalve maand kunnen jullie de scheiding dus inhoudelijk en doeltreffend regelen, zonder onnodige stress.

Alvast voorbereiden?

 

Wil je alvast bekijken waar je aan moet denken als je overweegt te scheiden of de knoop al hebt doorgehakt? DAS helpt je op weg met deze informatiepagina over wat je allemaal moet regelen tijdens de scheiding.
Jesse Groot
Recht is lastig en kan problemen opleveren. Ik wil mensen zo snel en eenvoudig mogelijk op weg helpen om die op te lossen.
Meer artikelen van Jesse

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden