nieuwsbericht

Gedoe over scheiding ontstaat vaak pas na jaren

3 min leestijd13 okt 2019

Bij onze Adviesdesk komen jaarlijks duizenden vragen binnen over problemen rondom een scheiding. Kinderalimentatie en de omgangsregeling houden ouders het meest verdeeld. De vragen komen niet alleen op het moment dat mensen hebben besloten te gaan scheiden. Veel problemen ontstaan juist als ouders al enige tijd gescheiden zijn. Een nieuwe partner, een nieuwe baan of een verhuizing heeft vaak gevolgen voor de omgangsregeling of de alimentatie. Maar denk ook aan het betalen van school- en studiekosten. Dit soort veranderingen kunnen de boel weer op scherp zetten.

MD

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

Wijzigingen zijn onvermijdelijk

Veel stellen hopen natuurlijk in overleg met elkaar en zonder juridische strijd de scheiding te kunnen regelen. Naast de reguliere mogelijkheden biedt DAS ook een online mogelijkheid aan, in samenwerking met het scheidsplatform Uitelkaar.nl Kaspar Scheltema van Uitelkaar.nl. benadrukt dat, zeker als er kinderen zijn, het onvermijdelijk is dat er later wijzigingen optreden. Dat blijkt ook uit het grote aantal wijzigingsvoorstellen dat bij de rechter wordt ingediend. Scheltema pleit daarom voor een dynamisch ouderschapsplan. “Het dynamisch houden en regelmatig evalueren van het ouderschapsplan kan veel ellende voorkomen. Ouders spreken dan af dat zij het plan periodiek evalueren of opnieuw bekijken als zich bepaalde nieuwe situaties aandienen”.

Hulp nodig? Ontdek onze oplossingen rondom scheiden

Goed fundament

In een dynamisch ouderschapsplan leggen ouders vast dat ze ook na de scheiding met elkaar in gesprek zullen blijven en openstaan voor aanpassing van de gemaakte afspraken op het moment dat daar een goede reden voor is. Natuurlijk kunnen er ook met een dynamisch ouderschapsplan conflicten ontstaan tussen ouders. Maar je hebt in ieder geval een goed fundament om verder te praten. Samen of met een mediator erbij. Ex-partners zijn vaak opgelucht als de kogel door de kerk is en de scheiding is afgerond. Het afhandelen van een scheiding voelt als een afsluiting, maar je moet ook naar de toekomst kijken.

Beluister ook mijn gesprek die ik bij BNR heb gehad over een dynamisch ouderschapsplan.

MD

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je


 Relatiebreuk & scheiding:  10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten
10 feb 20234 min leestijd

Relatiebreuk & scheiding: 10 belangrijke feiten uit het personen- en familierecht die jij moet weten

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dat kan erg verdrietig zijn. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Scheiden, mediation, co-ouderschap, kinderalimentatie, betalingsverplichtingen... Er komt veel bij kijken. Omdat dit al zo’n stressvolle periode is, hebben wij 10 belangrijke feiten voor je op papier gezet.


 Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?
20 feb 20214 min leestijd

Scheidingen in coronatijd: hoe gaat dat eigenlijk?

Het is opvallend dat het aantal geregistreerde scheidingen nu uitblijft, gezien de huidige pandemie, waarin we door de tweede lockdown langer op elkaar zijn aangewezen.


 Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?
07 feb 20213 min leestijd

Wat als je gaat scheiden, wat moet er dan allemaal geregeld worden?

Een scheiding is altijd ingrijpend en emotioneel. Er moet veel geregeld worden. Duidelijke afspraken maken het niet minder emotioneel, maar wel makkelijker. Hoe verdelen jullie bezittingen en schulden, wie gaat voor de kinderen zorgen en hoe regel je het financieel?

1 van 3