Gedoe over scheiding ontstaat vaak pas na jaren

Bij onze Adviesdesk komen jaarlijks duizenden vragen binnen over problemen rondom een scheiding. Kinderalimentatie en de omgangsregeling houden ouders het meest verdeeld. De vragen komen niet alleen op het moment dat mensen hebben besloten te gaan scheiden. Veel problemen ontstaan juist als ouders al enige tijd gescheiden zijn. Een nieuwe partner, een nieuwe baan of een verhuizing heeft vaak gevolgen voor de omgangsregeling of de alimentatie. Maar denk ook aan het betalen van school- en studiekosten. Dit soort veranderingen kunnen de boel weer op scherp zetten.

Wijzigingen zijn onvermijdelijk

Veel stellen hopen natuurlijk in overleg met elkaar en zonder juridische strijd de scheiding te kunnen regelen. Naast de reguliere mogelijkheden biedt DAS ook een online mogelijkheid aan, in samenwerking met het scheidsplatform Uitelkaar.nl Kaspar Scheltema van Uitelkaar.nl. benadrukt dat, zeker als er kinderen zijn, het onvermijdelijk is dat er later wijzigingen optreden. Dat blijkt ook uit het grote aantal wijzigingsvoorstellen dat bij de rechter wordt ingediend. Scheltema pleit daarom voor een dynamisch ouderschapsplan. “Het dynamisch houden en regelmatig evalueren van het ouderschapsplan kan veel ellende voorkomen. Ouders spreken dan af dat zij het plan periodiek evalueren of opnieuw bekijken als zich bepaalde nieuwe situaties aandienen”.

Hulp nodig? Ontdek onze oplossingen rondom scheiden

Goed fundament

In een dynamisch ouderschapsplan leggen ouders vast dat ze ook na de scheiding met elkaar in gesprek zullen blijven en openstaan voor aanpassing van de gemaakte afspraken op het moment dat daar een goede reden voor is. Natuurlijk kunnen er ook met een dynamisch ouderschapsplan conflicten ontstaan tussen ouders. Maar je hebt in ieder geval een goed fundament om verder te praten. Samen of met een mediator erbij. Ex-partners zijn vaak opgelucht als de kogel door de kerk is en de scheiding is afgerond. Het afhandelen van een scheiding voelt als een afsluiting, maar je moet ook naar de toekomst kijken.

Beluister ook mijn gesprek die ik bij BNR heb gehad over een dynamisch ouderschapsplan.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden