Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Als je in het buitenland betrokken bent bij een aanrijding, dan is dat enorm schrikken. Je staat misschien nog te trillen op je benen en denk je er misschien niet aan om een schadeformulier in te vullen. Toch is het belangrijk om dat te doen. Volg daarbij de volgende stappen.

1. Vul het schadeformulier in

Vul een Europees schadeformulier in en onderteken dit samen met de tegenpartij. Zorg ervoor dat je de (voertuig)gegevens van de andere partij zo volledig mogelijk invult. Dan kunnen de verzekeringsgegevens altijd achterhaald worden. Maak ook foto’s van het kenteken van de andere partij(en) (soms is het handschrift namelijk niet te lezen of vergeet je "per ongeluk" een letter of cijfer.

Wil de tegenpartij dit niet gezamenlijk invullen en/of ondertekenen? Verzoek hem dan om een eenzijdig ingevulde en ondertekende kopie. Bewaar altijd het ingevulde originele schadeformulier!

Verzekeringsgegevens van buitenlandse motorvoertuigen kun je opvragen bij Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Dit kan via de website maar ook schriftelijk.

2. Noteer namen en adresgegevens van getuigen

Probeer onafhankelijke getuigen te achterhalen. In veel Europese landen hebben getuigenverklaringen van inzittenden of familie geen waarde.

3. Teken niet zomaar

Teken niet zomaar iets zonder te lezen of iets wat je niet kunt lezen. Als je het niet eens bent met wat de ander heeft ingevuld of opgeschreven, teken dan niet. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier geldt namelijk als bewijs. Behalve in Groot-Brittannië.

Zegt de politie dat ondertekenen verplicht is en dringt zij aan op ondertekenen? Uitwisselen van gegevens is verplicht, niet het ondertekenen van het Europese schadeformulier.

4. Maak foto´s en zorg voor een schaderapport

Maak foto's van de schade en de situatie. Probeer hierbij het voertuig en het kenteken van de tegenpartij vast te leggen. Laat de garage een schriftelijk en goed gespecificeerd rapport opmaken van de te repareren schade. Moet een noodreparatie plaatsvinden? Maak een foto van de schade.

5. Aanrijding met vrachtwagen?

Het is heel belangrijk dat je bij een botsing met een vrachtwagencombinatie het kenteken van de vrachtwagen én het kenteken van de oplegger (aanhanger) noteert op het schadeformulier. Dat voorkomt problemen bij het achterhalen van de verzekeringsgegevens. Maak ook foto’s van de vrachtwagen en de oplegger. 6. Neem direct contact op met uw verzekeraar Schakel (bij thuiskomst) direct je rechtsbijstand - en je autoverzekeraar in. Wij kunnen de geleden schade voor je verhalen op de aansprakelijke partij. Dit blog is van Marcus Groot, senior juridisch medewerker Verkeer en Letsel

Dit blog is van Marcus Groot, juridisch specialist bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden