blog

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

3 min leestijd10 jul 2024

Als je in het buitenland betrokken bent bij een aanrijding, dan is dat enorm schrikken. Je staat misschien nog te trillen op je benen en denk je er misschien niet aan om een schadeformulier in te vullen. Toch is het belangrijk om dat te doen. Volg daarbij de volgende stappen.

Marcus Groot

Bekijk meer

1. Vul het schadeformulier in

Vul een Europees schadeformulier in en onderteken dit samen met de tegenpartij. Zorg ervoor dat je de (voertuig)gegevens van de andere partij zo volledig mogelijk invult. Dan kunnen de verzekeringsgegevens altijd achterhaald worden. Maak ook foto’s van het kenteken van de andere partij(en) want soms is het handschrift namelijk niet te lezen of vergeet de tegenpartij "per ongeluk" een letter of cijfer.

Wil de tegenpartij dit niet gezamenlijk invullen en/of ondertekenen? Verzoek hem dan om een eenzijdig ingevulde en ondertekende kopie. Bewaar altijd het ingevulde originele schadeformulier!

Verzekeringsgegevens van buitenlandse motorvoertuigen kun je opvragen bij Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Dit kan via de website maar ook schriftelijk.

2. Teken niet zomaar

Teken niet zomaar iets zonder te lezen of iets wat je niet kunt lezen. Als je het niet eens bent met wat de ander heeft ingevuld of opgeschreven, teken dan niet. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier geldt namelijk als bewijs. Behalve in Groot-Brittannië.

Zegt de politie dat ondertekenen verplicht is en dringt zij aan op ondertekenen? Uitwisselen van gegevens is verplicht, niet het ondertekenen van het Europese schadeformulier.


3. Noteer namen en adresgegevens van getuigen

Probeer onafhankelijke getuigen te achterhalen. In veel Europese landen hebben getuigenverklaringen van inzittenden of familie geen waarde.


4. Maak foto´s en zorg voor een schaderapport

Maak foto's van de schade en de situatie. Probeer hierbij het voertuig en het kenteken van de tegenpartij vast te leggen. Moet een noodreparatie plaatsvinden? Maak een duidelijke foto van de schade.

5. Aanrijding met vrachtwagen?

Het is heel belangrijk dat je bij een botsing met een vrachtwagencombinatie het kenteken van de vrachtwagen en het kenteken van de oplegger (aanhanger) noteert op het schadeformulier. De schade verhaal je namelijk op de verzekering van de truck omdat een oplegger/aanhanger niet zelfstandig verzekerd is, maar valt onder de verzekering van de truck. Maak ook foto’s van de vrachtwagen en de oplegger.


6. Neem direct contact op met uw verzekeraar

Schakel (bij thuiskomst) direct je rechtsbijstand - en je autoverzekeraar in. Wij kunnen de geleden schade voor je verhalen op de aansprakelijke partij. Dit blog is van Marcus Groot, senior juridisch medewerker Verkeer en LetselDit blog is van Marcus Groot, juridisch specialist bij DAS
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Marcus Groot

Ik behandel vrijwel alle dossiers met een geschil die in het buitenland zijn ontstaan, alsmede straf (verkeers)zaken in Nederland waarbij ik de klant bij sta bij de kantonrechter. Ook heb ik een affinititeit met defensiegerel...

Meer artikelen van Marcus Groot

Ook interessant voor je


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
10 jul 20245 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
03 jul 20243 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Auto huren op vakantie: hoe doe je dat zonder gedoe?
05 aug 20233 min leestijd

Auto huren op vakantie: hoe doe je dat zonder gedoe?

Auto huren in het buitenland. Hoe weet je of je te maken hebt met een betrouwbare verhuurder? En wat moet je doen als er schade is? We geven je een aantal tips om aan te denken voordat je de weg op gaat en als je op bestemming bent.

1 van 3