blog

CBR ellende: op de wachtlijst met een verlopen rijbewijs. Wat nu?

1 min leestijd30 nov 2019

Het is crisis bij het CBR. En dat merken we bij DAS ook. Mijn collega’s en ik krijgen wekelijks veel vragen en meldingen binnen van mensen die maanden moeten wachten en van het kastje naar de muur worden gestuurd over de afhandeling van de aanvragen. Belangrijkste vraag: kan ik de procedure versnellen?

Thijs van der Weijde

jurist

Bekijk meer

Vragen over wachttijden voor herbeoordelingen, verlopen rijbewijzen, conflicten rond rijvaardigheid op medische gronden en rijvaardigheid van 75-plussers. Het komt steeds neer op het zeer trage handelen van het CBR bij verlengingen, waardoor mensen langere tijd geen geldig rijbewijs hebben. Dit geldt voor zowel 75-plussers als reguliere rijders, waaronder zelfs beroepschauffeurs.

Financiële gevolgen

Zij zijn vaak al 8 à 9 maanden, en soms zelfs langer van te voren, begonnen met de aanvraag voor de verlenging van hun rijbewijs en nóg hebben ze het rijbewijs niet op tijd. Veel mensen zullen hierdoor schade lijden, omdat ze extra reiskosten maken, het rijbewijs nodig hebben voor hun werk en mogelijk een arbeidsconflict krijgen of een opdracht missen met alle financiële gevolgen van dien. Maar ook mensen die bijvoorbeeld met de auto op vakantie zouden gaan en dit nu moeten annuleren, omdat ze het rijbewijs niet tijdig ontvangen. De annuleringsverzekering dekt dit vaak niet, waardoor ook hier vaak financiële schade ontstaat.

Beslistermijn

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet je zelf wel je aanvraag voor een nieuw rijbewijs/keuring op tijd hebben ingediend. Het CBR heeft namelijk een beslistermijn van vier maanden. Wanneer je je aanvraag voor een rijbewijs binnen die termijn hebt ingediend zal een schadevergoeding waarschijnlijk worden afgewezen, omdat je zelf het risico hebt aanvaard dat je rijbewijs zou vervallen als het CBR niet op tijd kon beslissen. Het CBR zelf adviseert nu een half jaar voor het verlopen van het rijbewijs je verzoek in te dienen.

Schadevergoeding

Wil je kans maken op een schadevergoeding? Dan moet je jouw schade kunnen aantonen door duidelijke bewijsstukken, zoals bijvoorbeeld treinkaartjes of mails van klanten dat ze een reeds gegunde opdracht aan iemand anders hebben gegeven, omdat jij deze niet kon uitvoeren zonder rijbewijs.

Dwangsom

Is de beslistermijn van vier maanden voorbij en heb je nog geen uitslag gehad van het CBR? Dan kan je het CBR in gebreke stellen en verzoeken om binnen twee weken alsnog beslissing te nemen. Als het CBR binnen deze twee weken niet reageert, heb je volgens de wet recht op een dwangsom voor iedere dag dat het CBR te laat beslist.

Spoedeisende reden

Is er een spoedeisende reden waarom je je rijbewijs moet hebben? Dan kun je twee weken na je ingebrekestelling een beroep indienen bij de rechtbank en de rechter vragen om het CBR een (nieuwe) termijn te stellen waarop besloten moet zijn op je aanvraag. Dit kost wel griffierecht, maar de rechter kan een hogere dwangsom aan het CBR opleggen waardoor de afhandeling van jouw aanvraag misschien meer prioriteit krijgt bij het CBR.

Uitzonderingsregeling voor 75-plussers

Vanaf 1 december 2019 geldt er een uitzonderingsregeling om sommige 75-plussers tijdelijk met een verlopen rijbewijs te laten rijden, de zogenoemde administratieve verlenging. Dat voorkomt dat deze groep in de problemen raakt. De mensen die het betreft, ontvangen bericht van het CBR.

jurist

Thijs van der Weijde

Binnen het bestuursrecht ben ik vooral actief op de gebieden ruimtelijke ordening, milieu- en wapenwetgeving. Ook verschillende onderwerpen uit het algemeen bestuursrecht vind ik erg leuk om te behandelen. Daarnaast draag ik...

Meer artikelen van Thijs van der Weijde

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3