CBR ellende: op de wachtlijst met een verlopen rijbewijs. Wat nu?

Het is crisis bij het CBR. En dat merken we bij DAS ook. Mijn collega’s en ik krijgen wekelijks veel vragen en meldingen binnen van mensen die maanden moeten wachten en van het kastje naar de muur worden gestuurd over de afhandeling van de aanvragen. Belangrijkste vraag: kan ik de procedure versnellen?

Vragen over wachttijden voor herbeoordelingen, verlopen rijbewijzen, conflicten rond rijvaardigheid op medische gronden en rijvaardigheid van 75-plussers. Het komt steeds neer op het zeer trage handelen van het CBR bij verlengingen, waardoor mensen langere tijd geen geldig rijbewijs hebben. Dit geldt voor zowel 75-plussers als reguliere rijders, waaronder zelfs beroepschauffeurs.

Financiële gevolgen

Zij zijn vaak al 8 à 9 maanden, en soms zelfs langer van te voren, begonnen met de aanvraag voor de verlenging van hun rijbewijs en nóg hebben ze het rijbewijs niet op tijd. Veel mensen zullen hierdoor schade lijden, omdat ze extra reiskosten maken, het rijbewijs nodig hebben voor hun werk en mogelijk een arbeidsconflict krijgen of een opdracht missen met alle financiële gevolgen van dien. Maar ook mensen die bijvoorbeeld met de auto op vakantie zouden gaan en dit nu moeten annuleren, omdat ze het rijbewijs niet tijdig ontvangen. De annuleringsverzekering dekt dit vaak niet, waardoor ook hier vaak financiële schade ontstaat.

Beslistermijn

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet je zelf wel je aanvraag voor een nieuw rijbewijs/keuring op tijd hebben ingediend. Het CBR heeft namelijk een beslistermijn van vier maanden. Wanneer je je aanvraag voor een rijbewijs binnen die termijn hebt ingediend zal een schadevergoeding waarschijnlijk worden afgewezen, omdat je zelf het risico hebt aanvaard dat je rijbewijs zou vervallen als het CBR niet op tijd kon beslissen. Het CBR zelf adviseert nu een half jaar voor het verlopen van het rijbewijs je verzoek in te dienen.

Schadevergoeding

Wil je kans maken op een schadevergoeding? Dan moet je jouw schade kunnen aantonen door duidelijke bewijsstukken, zoals bijvoorbeeld treinkaartjes of mails van klanten dat ze een reeds gegunde opdracht aan iemand anders hebben gegeven, omdat jij deze niet kon uitvoeren zonder rijbewijs.

Dwangsom

Is de beslistermijn van vier maanden voorbij en heb je nog geen uitslag gehad van het CBR? Dan kan je het CBR in gebreke stellen en verzoeken om binnen twee weken alsnog beslissing te nemen. Als het CBR binnen deze twee weken niet reageert, heb je volgens de wet recht op een dwangsom voor iedere dag dat het CBR te laat beslist.

Spoedeisende reden

Is er een spoedeisende reden waarom je je rijbewijs moet hebben? Dan kun je twee weken na je ingebrekestelling een beroep indienen bij de rechtbank en de rechter vragen om het CBR een (nieuwe) termijn te stellen waarop besloten moet zijn op je aanvraag. Dit kost wel griffierecht, maar de rechter kan een hogere dwangsom aan het CBR opleggen waardoor de afhandeling van jouw aanvraag misschien meer prioriteit krijgt bij het CBR.

Uitzonderingsregeling voor 75-plussers

Vanaf 1 december 2019 geldt er een uitzonderingsregeling om sommige 75-plussers tijdelijk met een verlopen rijbewijs te laten rijden, de zogenoemde administratieve verlenging. Dat voorkomt dat deze groep in de problemen raakt. De mensen die het betreft, ontvangen bericht van het CBR.

Thijs van der Weijde Jurist bestuursrecht
Ik ben inmiddels al geruime tijd  jurist bestuursrecht bij DAS en zet graag mijn tanden in een zaak. Naast het algemeen bestuursrecht, heb ik me verder gespecialiseerd in het omgevingsrecht, de wetgeving rondom fosfaatrechten en de regelgeving met betrekking tot jacht(wapens) en faunaschade. Of het nu gaat om een protest tegen een bestemmingsplan van de gemeente, het onterecht verplicht stellen van het verhuren van een vakantiewoning of de herinrichting van een straat waardoor gevaarlijke situaties ontstaan,ik zoek de zaak graag tot in elk detail uit.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder