Geboekte groepsaccommodaties en vouchers: wat is handig om te doen?

Door het coronavirus kunnen veel vakanties niet doorgaan. Dat leidt tot discussies over vouchers en annuleringen. Moet ik een voucher accepteren? Kan ik mijn reis of geboekte accommodatie kosteloos annuleren? Het zijn vragen die veel mensen bezig houden nu de vakantieperiode in zicht is. Of je nu alleen, met je gezin of een groep hebt geboekt. Wat is handig om te doen?

Laat ik voorop stellen dat je zelf de keuze hebt om een voucher te accepteren of niet. Een reisorganisatie kan je daartoe niet dwingen. Je hebt recht op terugbetaling bij annulering, maar het accepteren van een voucher kan een mogelijk voordeel hebben in de situatie waarin de reisorganisator failliet gaat en jou niet kan terugbetalen. Dan is zo'n voucher weer handig, want die kun je mogelijk elders en later inwisselen, maar alleen wanneer je reisorganisatie deelneemt aan de SGR. Controleer dit dan ook zorgvuldig voordat je een aangeboden voucher accepteert.

Bijzondere situatie: groepsaccommodaties

Een bijzondere situatie doet zich voor bij groepsaccommodaties. Die hoeven in principe niet te sluiten, maar er is wel opgeroepen om niet met drie of meer personen bij elkaar te verblijven, met uitzondering van gezinnen. Daarnaast mag het alleen als daarbij de onderlinge minimale anderhalve meter afstand bewaard kan worden. Dit is bij een groepsaccommodatie praktisch niet te doen. Veel verhuurders geven inmiddels zelf al aan gesloten te zijn waardoor de overeenkomst niet kan worden uitgevoerd, waardoor je recht hebt op volledige terugbetaling. Er zijn echter ook nog verhuurders die pretenderen de overeenkomst wel uit te kunnen voeren. Wat zijn dan je mogelijkheden?

Mogelijke oplossingen

Er zijn natuurlijk oplossingen te bedenken. Los van de vraag of je wel op vakantie wíl gaan, zijn er de volgende mogelijkheden:

1.Annuleren volgens de normale annuleringsregels. Daarbij geldt doorgaans hoe eerder des te lager de annuleringskosten zullen zijn, wacht hier dan ook niet te lang mee. Kijk goed welke voorwaarden van toepassing zijn en wat daarin vermeld staat voordat je tot annulering overgaat;

2.Treed in overleg met de verhuurder over een mogelijke nieuwe datum verder in de toekomst;

3.In overleg met de verhuurder kijken wat er mogelijk is om het verlies te delen;

4.Er voor kiezen om met één gezin te gaan, of - als de accommodatie het toelaat - met nog één ander gezin;

5.Er voor kiezen om de tijd te verdelen. Stel dat je twee weken hebt geboekt, met vier gezinnen, dan kan iedereen een halve week gaan;

6.Treed in overleg met de verhuurder over de mogelijkheid meerdere (kleinere) accommodaties te huren zodat je mogelijk toch met inachtneming van de anderhalve meter afstand kunt huren;

7.De verhuurder restitueert alles en accepteert dat je kosteloos annuleert. Het is in ieder geval goed om met elkaar mee te denken en te overleggen wat de beste oplossing is.

Heb jij juridische vragen over de gevolgen van het coronavirus? Ga dan naar onze speciale informatiepagina.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder