Op reis in coronatijd: check deze 8 tips om goed voorbereid op reis te gaan

Iedereen snakt naar vakantie en veel mensen hebben een reis geboekt of plannen gemaakt om te vertrekken naar het buitenland. Zoals we de afgelopen weken ervaren hebben, kan het per land verschillen welke coronamaatregelen er gelden. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis, zodat jij lekker van je vakantie kan genieten. Ik zet een aantal tips op een rij. Wat moet je doen voor vertrek?

Check 1. Verplichte quarantaine of PCR-test?

Check of er sprake is van een verplichte quarantaine of coronatest als je aankomt in je vakantieland. Houd er ook rekening mee dat een test vaak slechts beperkt bruikbaar is (meestal 24 uur).

Check 2. Mogelijke beperkingen op je vakantieadres door corona

Zijn er twijfels over de mogelijkheden en eventuele beperkingen als gevolg van het coronavirus? Informeer dan bij je reisorganisatie. Vraag concreet of er op locatie (resort, hotel etc.) beperkingen zijn en zo ja, welke? Denk bijvoorbeeld aan eventuele beperkingen met betrekking tot een zwembad, sportfaciliteiten, restaurants / catering, shows en alles wat in het resort of je hotel / op de camping wordt geregeld.

Check 3. Zijn er beperkingen?

Zijn er beperkingen die al bekend zijn en zijn deze belangrijk voor je? Ga dan in overleg met je reisorganisator of verhuurder van de accommodatie. Je kunt namelijk niet zomaar kosteloos annuleren of je vakantie verschuiven.

Check 4. Onverwachte verassingen, doe dan dit

Kom je ondanks goed te hebben geïnformeerd eenmaal op locatie toch voor verrassingen te staan? Leg dan goed vast wat er afwijkt. Maak foto’s, bijvoorbeeld van een ‘zwembad gesloten verklaring’.

Check 5. Zorg voor bewijs

Klaag ook ter plekke bij de accommodatie/verhuurder en stel de reisorganisatie direct op de hoogte met daarbij de vraag of er een alternatief / oplossing mogelijk is. Doe dat per mail of vul een klachtenformulier in op locatie en maak hier dan een foto van, zodat je altijd kunt aantonen dat je direct geklaagd hebt. Zijn er beperkingen buiten de accommodatie? Houd er rekening mee dat dit buiten de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie valt, tenzij je bijvoorbeeld een rondreis of bezoek aan een museum hebt bijgeboekt.

Check 6. Houd rekening met reserveringen

Houd rekening met eventuele reserveringen voor bijvoorbeeld restaurants of musea om teleurstelling te voorkomen. Er is een reëel risico dat je niet meer zomaar op de bonnefooi een lokaal hotel of restaurant binnen kunt lopen om te overnachten en/of eten, waar nu vaak op voorhand gereserveerd moet worden.

Check 7. Zijn er lokale strikte regels actief?

Check ook het lokale openbaar vervoer als je daar gebruik van wil maken; is er een afwijkende dienstregeling? Moet er een mondkapje worden gedragen? Aan welke regels moet je je houden?

Check 8. Dubbelcheck altijd de laatste wet- en regelgevingen

En belangrijk: de overheid repatrieert niet bij een negatief reisadvies! Houd naast de website van onze Rijksoverheid het nieuws, ook lokaal, zelf dus goed in de gaten en de informatie van je reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij.

Wil je weten of je je boekingskosten of aanbetaling terug kan krijgen bij annulering door corona? Bekijk dan de vlog van Sjaak Drinkenburg.
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist contractueel recht
Ik ben een allround  jurist en help zowel ondernemers als consumenten met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder