blog

Reizen door Duitsland: zo voorkom je hoge boetes

3 min leestijd16 mrt 2022

Duitsland is voor vele Nederlanders een vakantieland. Maar ook een land waar veel doorheen gereisd wordt naar andere bestemmingen zoals verschillende wintersportoorden. Lekker hard het gaspedaal intrappen, dat kon zo lekker in Duitsland. Maar ook in Duitsland gelden strikte verkeersregels. We zetten er een aantal op een rij.

Marcus Groot

Advocaat


Verkeersregels in Duitsland

  • Als het in Duitsland toch onverhoopt iets minder opschiet dan je had gedacht en je denkt je voorganger wat te kunnen laten opschieten door even een seintje te geven? In Duitsland kun je al worden aangeklaagd voor bedreiging wegens het geven van lichtsignalen, te dicht op je voorganger rijden of het opsteken van je middelvinger. Een andere weggebruiker mag daarvan aangifte doen. En dat kan je duur komen te staan. Het AD publiceerde een artikel over een man die in Duitsland 1200 euro boete kreeg voor het opsteken van zijn middelvinger. Ook het expres remmen zonder reden omdat je vindt dat iemand te dicht achter je rijdt levert een boete op voor gevaarlijk rijgedrag als de achterste partij aangifte doet. Niet doen dus!
  • Degene die aangifte doet is volwaardig getuige. Mocht er sprake zijn van een verkeersruzie? Doe zelf dan ook aangifte van het gedrag van de andere partij.
  • Na een aanrijding ben je verplicht om direct te stoppen en je gegevens achter te laten/uit te wisselen. Denk niet ik stop wel een stukje verderop want de andere betrokkene weet dit niet en denkt misschien dat je er vandoor gaat en kan dan de politie bellen. Als deze komt en je bent ondertussen wel gewoon verderop gestopt, krijg je toch een boete voor doorrijden na een aanrijding welke minimaal 800 euro is. Daarnaast riskeer je een tijdelijk rijverbod van vier weken.
  • In Duitsland moet je bij een vermeende verkeersovertreding een borg betalen die vaak gelijk staat aan de hoogte van de boete.
  • Houd er ook rekening mee dat verkeer dat verplicht moet invoegen, zoals bij een wegversmalling, in Duitsland voorrang heeft. De enige uitzondering is invoegen op de snelweg vanaf een oprit. Dan heeft invoegend verkeer, net als in Nederland, geen voorrang.
  • Ook in Duitsland gelden snelheidsbeperkingen op de rijkswegen. Let goed op de borden. De boetes voor te hard rijden zijn niet mals, zeker niet als er ook sprake is van wegwerkzaamheden. Boetes zijn dan vaak extra hoog.
  • In Duitsland zijn sommige delen van steden of gebieden Milieuzones (Umweltzones). Hier mag je zonder de juiste milieusticker (Umweltplakette) niet inrijden.

Duitsers hechten aan punctualiteit en veiligheid. Het is handig om deze tips toch even in het achterhoofd te houden als je in of door Duitsland reist.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3