Studenten krijgen na juridische actie hun annuleringskosten terug

Student Ilse* had met een paar medestudenten een groepsaccommodatie gehuurd. Even lekker eruit met haar vrienden van de studentenvereniging. Maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

 

De studenten zagen het niet meer zitten om de korte vakantie door te laten gaan. Want hoe bewaar je de anderhalve meter afstand van elkaar? Ilse had samen met haar studievrienden een aanbetaling gedaan van 400 euro. Toen zij wilde annuleren, vroeg de verhuurder haar om 750 euro te voldoen. Dat was een deel van de totale som die de verhuurder als annuleringskosten terug wilde hebben. Ilse vond dat onredelijk en meldde de zaak bij mij aan.

Aanvullende betaling annuleringskosten

De verhuurder vond eigenlijk dat hij gewoon zijn verplichtingen kon nakomen en stelde voor dat de studenten alsnog gebruik zouden maken van de accommodatie. Maar dat is in deze coronatijd niet redelijk. Op zijn website stond overigens vermeld dat de accommodaties tot 1 juni niet konden worden geboekt. Toen Ilse hem liet weten ook op een later moment niet van de accommodatie gebruik te willen laten, wilde de verhuurder alsnog een aanvullende betaling onder de noemer 'annuleringskosten'.

Geen anderhalve meter waarborgen

Ik nam contact op met de verhuurder. Ik benadrukte dat de studenten het aanvullende bedrag niet hoefden te betalen, omdat de anderhalve meter afstand niet kon worden bewaard. Ik verzocht hem de aanbetaling van 400 euro terug te betalen. Uiteindelijk stortte de verhuurder de aanbetaling terug en hoefden de studenten dus de 750 euro annuleringskosten niet te betalen. Zowel Ilse als de andere studenten waren blij met het resultaat.

* naam gefingeerd 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Sjaak Drinkenburg Jurist contractueel recht
Ik ben een allround  jurist en help zowel ondernemers als consumenten met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden

Lees meer

9 dec 2021 3 min leestijd

Martin eist compensatie: vliegreis geannuleerd door corona

De foto-vakantie van Martin is hem geweldig bevallen. Mooi weer, lieve mensen en prachtige landschappen. Op veel plekken heeft Martin mooie beelden kunnen maken en hij kan niet wachten om alles te uploaden op zijn fotowebsite. Maar dan krijgt Martin vlak voor zijn vertrek te horen dat zijn vlucht geannuleerd is door corona. Hoe zit dit met de kosten? Martin neemt contact op met jurist Sanne.
Lees verder
7 dec 2021 3 min leestijd

Snelheidsverhoging woonstraat: Ingmar gaat strijd aan met gemeente

Ingmar komt in opstand tegen de gemeente. Zij willen namelijk van zijn straat, waar je momenteel 30 kilometer per uur mag, een straat voor doorgaand verkeer maken waar auto’s doorheen razen. Ingmar, die zich in zijn rolstoel al kwetsbaar voelt op straat, is hier niet blij mee. Kan hij de strijd, samen met jurist Sanne, met de gemeente winnen?
Lees verder
9 aug 2021 3 min leestijd

Wat als mijn vlucht meer dan drie uur is vertraagd?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is, heb je soms recht op een vergoeding. Voorwaarde is dat je vanaf een luchthaven in de Europese Unie vertrokken bent of naar een EU-luchthaven gevlogen bent met een EU-vliegtuigmaatschappij. Verder hangt het van nog een aantal factoren af. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vliegafstand en duur van de vertraging. Wil je weten wanneer je precies recht hebt op een vergoeding en waar je allemaal op moet letten tijden de vertraging? Beluister hier de podcast
Lees verder