Studenten krijgen na juridische actie hun annuleringskosten terug

Student Ilse* had met een paar medestudenten een groepsaccommodatie gehuurd. Even lekker eruit met haar vrienden van de studentenvereniging. Maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

 

De studenten zagen het niet meer zitten om de korte vakantie door te laten gaan. Want hoe bewaar je de anderhalve meter afstand van elkaar? Ilse had samen met haar studievrienden een aanbetaling gedaan van 400 euro. Toen zij wilde annuleren, vroeg de verhuurder haar om 750 euro te voldoen. Dat was een deel van de totale som die de verhuurder als annuleringskosten terug wilde hebben. Ilse vond dat onredelijk en meldde de zaak bij mij aan.

Aanvullende betaling annuleringskosten

De verhuurder vond eigenlijk dat hij gewoon zijn verplichtingen kon nakomen en stelde voor dat de studenten alsnog gebruik zouden maken van de accommodatie. Maar dat is in deze coronatijd niet redelijk. Op zijn website stond overigens vermeld dat de accommodaties tot 1 juni niet konden worden geboekt. Toen Ilse hem liet weten ook op een later moment niet van de accommodatie gebruik te willen laten, wilde de verhuurder alsnog een aanvullende betaling onder de noemer 'annuleringskosten'.

Geen anderhalve meter waarborgen

Ik nam contact op met de verhuurder. Ik benadrukte dat de studenten het aanvullende bedrag niet hoefden te betalen, omdat de anderhalve meter afstand niet kon worden bewaard. Ik verzocht hem de aanbetaling van 400 euro terug te betalen. Uiteindelijk stortte de verhuurder de aanbetaling terug en hoefden de studenten dus de 750 euro annuleringskosten niet te betalen. Zowel Ilse als de andere studenten waren blij met het resultaat.

* naam gefingeerd 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden