case

Studenten krijgen na juridische actie hun annuleringskosten terug

3 min leestijd13 jun 2020

Student Ilse* had met een paar medestudenten een groepsaccommodatie gehuurd. Even lekker eruit met haar vrienden van de studentenvereniging. Maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

De studenten zagen het niet meer zitten om de korte vakantie door te laten gaan. Want hoe bewaar je de anderhalve meter afstand van elkaar? Ilse had samen met haar studievrienden een aanbetaling gedaan van 400 euro. Toen zij wilde annuleren, vroeg de verhuurder haar om 750 euro te voldoen. Dat was een deel van de totale som die de verhuurder als annuleringskosten terug wilde hebben. Ilse vond dat onredelijk en meldde de zaak bij mij aan.

Aanvullende betaling annuleringskosten

De verhuurder vond eigenlijk dat hij gewoon zijn verplichtingen kon nakomen en stelde voor dat de studenten alsnog gebruik zouden maken van de accommodatie. Maar dat is in deze coronatijd niet redelijk. Op zijn website stond overigens vermeld dat de accommodaties tot 1 juni niet konden worden geboekt. Toen Ilse hem liet weten ook op een later moment niet van de accommodatie gebruik te willen laten, wilde de verhuurder alsnog een aanvullende betaling onder de noemer 'annuleringskosten'.

Geen anderhalve meter waarborgen

Ik nam contact op met de verhuurder. Ik benadrukte dat de studenten het aanvullende bedrag niet hoefden te betalen, omdat de anderhalve meter afstand niet kon worden bewaard. Ik verzocht hem de aanbetaling van 400 euro terug te betalen. Uiteindelijk stortte de verhuurder de aanbetaling terug en hoefden de studenten dus de 750 euro annuleringskosten niet te betalen. Zowel Ilse als de andere studenten waren blij met het resultaat.


* naam gefingeerd 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
10 jul 20243 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
10 jul 20245 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
03 jul 20243 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.

1 van 3