Code oranje op je vakantiebestemming: waar heb je recht op en wat zijn de gevolgen?

Sommige vakantiegangers waren net op tijd terug in Nederland toen het advies werd aangescherpt voor hun vakantiebestemming naar code oranje door het oplopende aantal coronabesmettingen. Inmiddels is ook heel Spanje, inclusief Balearen en Canarische eilanden en delen van Frankrijk op oranje gezet. Maar wat moet je doen als je nog op je vakantiebestemming verblijft? En welke gevolgen heeft het als je weer terugkomt in Nederland?

Bij ons Juridisch Servicecenter stromen de vragen hierover binnen. Daarom zetten we een aantal veelgestelde vragen op een rij. Sjaak Drinkenburg, jurist contractueel recht, en Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht, geven antwoord.

Kunnen mensen die hun reis willen annuleren of opbreken, omdat hun vakantiebestemming code oranje heeft, hun geld terugkrijgen?

Sjaak: Bij de meeste reisorganisaties mag je je vakantie gratis omboeken naar een andere bestemming of een later moment. Wanneer je zelf je reis geboekt hebt, zonder tussenkomst van een reisorganisatie, kun je helaas je kosten niet vergoed krijgen. Je reis onderbreken kan alleen als er een negatief reisadvies is gegeven. Het kan onder omstandigheden gedekt zijn op je reisverzekering.

Wat adviseer jij mensen om te doen?

Sjaak: Check eerst goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering voordat je een besluit neemt en ga in overleg met je reisorganisatie. Dat geldt ook voor reizigers die al op bestemming zijn. Veruit de meeste reizigers die al op de plaats van bestemming zijn krijgen vanuit de reisorganisatie bericht over de terugvlucht. Op (zeer) korte termijn zal men veelal met de oorspronkelijk geplande vlucht kunnen terugkeren, waardoor de vakantie als het ware ‘normaal’ kan worden afgerond. Ligt de terugreis verder in de toekomst, dan zal vanuit de reisorganisatie veelal geprobeerd worden om een eerdere terugvlucht te verzorgen. Het is uiterst verstandig de adviezen van de reisorganisatie hierin op te volgen en de berichtgeving nauwlettend in de gaten te houden.

Hebben reizigers die terugkomen en in quarantaine gaan, maar geen mogelijkheid hebben om thuis te werken, recht op loon?

Pascal: Mensen die naar een gebied zijn afgereisd dat op moment van vertrek al door de overheid was aangewezen als oranje gebied hebben (bewust) een risico genomen en hebben daardoor inderdaad geen recht op loondoorbetaling tijdens quarantaine als zij geen mogelijkheid hebben om thuis te werken. Helemaal wanneer de werkgever de werknemer van tevoren op de consequenties heeft gewezen en afreizen naar een code oranje gebied heeft afgeraden. Dat ligt anders als je vakantiebestemming tijdens je verblijf verandert van code geel naar code oranje, zoals voor veel mensen het geval kan zijn die bijvoorbeeld al in Spanje op vakantie waren. Dan heb je wel recht op loon tijdens je quarantaine en je niet vanuit huis kunt werken.

Kost het vakantiedagen als je in quarantaine moet?

Pascal: Nee, je werkgever kan je niet verplichten om vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen als je vakantiebestemming tijdens je verblijf op code oranje wordt gezet. Wanneer je tegen de adviezen in afreist naar een code oranje gebied mag je werkgever, tijdens de periode van quarantaine en wanneer je dus niet thuis kunt werken, het loon stopzetten. Het opnemen van vakantiedagen kan alleen wanneer de werknemer hiermee instemt.

Zijn werknemers verplicht om mee te werken aan een coronatest als hun werkgever dat vraagt?

Pascal: Een werkgever kan zijn werknemers niet verplichten om mee te werken aan een coronatest, omdat zij geen medische gegevens van hun personeel mogen verwerken en dus ook geen tests afnemen. Een bedrijfsarts mag dat wél, zolang de uitkomst maar nergens wordt geregistreerd en alleen met de werknemer wordt gedeeld.

Meer juridische vragen over het coronavirus?

Op onze speciale informatiepagina vind je nog veel meer vragen en antwoorden over verschillende juridische thema's.

 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Mireille Detrixhe
DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te communiceren.
Meer artikelen van Mireille

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden