blog

    Werken in de hitte: dit moet je weten

    3 min leestijd01 jul 2025

    De temperatuur stijgt en er is een hitteplan van kracht. Hoewel de wet niet precies voorschrijft wanneer het te warm is om te werken, hebben werknemers wel degelijk rechten. Wat moeten werkgevers regelen bij werken in de hitte?

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    De Arbowet stelt dat de temperatuur op een werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een werknemer. Echter, specifieke temperaturen waarboven werken onveilig wordt, worden niet genoemd. Wel zijn werkgevers verplicht maatregelen te nemen om gezondheidsklachten en schade door extreme hitte of kou te voorkomen. Als een werkgever deze regels niet naleeft, kan deze aansprakelijk zijn voor schade. Werknemers mogen het werk staken als er geen maatregelen worden getroffen.

    Cao-afspraken

    In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt over de maximale temperatuur waarin nog gewerkt mag worden. Bijvoorbeeld, voor dakdekkers geldt dat zij niet hoeven te werken bij een temperatuur van 40 graden of hoger. Ook zijn dakdekbedrijven verplicht om een tropenrooster in te voeren als het buiten 25 graden of warmer is, waarbij werknemers om 5.30 uur moeten beginnen. Voor dak- en gevelspecialisten is bepaald dat er sprake is van extreme hitte als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt. Werkgevers moet dan maatregelen treffen.

    Maatregelen van de werkgever

    Werkgevers kunnen diverse maatregelen treffen om de hitte draaglijker te maken, zoals het aanbieden van flesjes water, zonnebrandcrème, petten, extra pauzes en een hitterooster. Heeft een bedrijf geen hitteprotocol? Dan is het aansprakelijk voor de schade. Dit kan bijvoorbeeld het eigen risico zijn dat aangesproken wordt als iemand door de hitte in het ziekenhuis belandt.

    Ziek door de hitte

    Als je ziek wordt door de hitte, heb je recht op doorbetaling van minimaal 70 procent van je loon. Als in jouw cao is vastgelegd dat je alleen recht hebt op die 70 procent, kun je tegen je werkgever zeggen dat je ziek bent geworden doordat er geen maatregelen zijn genomen en eisen dat 100 procent van je loon wordt doorbetaald. Zo’n verzoek acht ik niet kansloos.

    Eigen verantwoordelijkheid

    Werken in de hitte is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als werknemer moet je ook voor je eigen gezondheid zorgen. Heb je het idee dat je oververhit raakt, neem dan pauze en drink wat. Als je werkgever flesjes water, petjes en zonnebrand heeft geregeld en extra pauzes aanbeveelt, is het jouw verantwoordelijkheid om daar gebruik van te maken. Volg je de regels niet op? Dan kan de werkgever daarmee schermen.

    Werkende ouders

    Op het moment dat je op het werk zit en je krijgt plots te horen dat je je kind moet ophalen omdat het te heet is in de klaslokalen, heb je als werknemer recht op calamiteitenverlof. Dat staat in de wet, dus die uren krijg je gewoon doorbetaald. Calamiteitenverlof is verlof voor dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Daar valt deze situatie onder. Als de warmte langer aanhoudt, en de school langer dicht blijft, kan je ook nog kortdurend zorgverlof opnemen. Dan krijg je minimaal 70 procent van je loon doorbetaald. Of je kan vakantiedagen opnemen.

    Samen oplossen

    Los van wat er formeel kan, zijn er ook veel werkgevers die je in goed overleg gewoon wat eerder weg laten gaan. Als je onderling een goede verstandhouding hebt, kan je het in goed overleg regelen, bijvoorbeeld door die uren die je eerder weggaat, op een later moment in te halen. Werkgevers en werknemers komen er meestal samen wel uit.

    Onze collega Pascal Besselink gaf uitleg hierover aan AD en Nu.nl.


    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking
    05 jun 20252 min leestijd

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking

    Hoe los je het op met je werkgever als je door staking van Openbaar Vervoer niet naar je werk kunt? En kost je dat dan een vrije dag?

    Werkgever kan vasten niet verbieden
    03 mrt 20253 min leestijd

    Werkgever kan vasten niet verbieden

    Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten.

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?
    05 feb 20253 min leestijd

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?

    Onlangs riep minister Madlener automobilisten op om vaker buiten de spits te reizen. Voor sommige werknemers is dit makkelijk te realiseren, maar voor anderen weer niet. Hoe kun je dit regelen met je baas en heb je het recht ertoe? Ik zet vijf vragen en antwoorden op een rij.

    Item 1 - 3 uit 3