blog

Werkgever kan vasten niet verbieden

3 min leestijd20 mrt 2024

De ramadan is inmiddels begonnen. Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

In Nederland is er vrijheid van godsdienst. Dat betekent dat werknemers mogen vasten als ze willen en je daar als werkgever niets over te zeggen hebt. Ook niet als ze bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doen. Enige uitzondering daarop is als werkgevers kunnen aantonen dat de werkplek er onveilig door wordt. Maar dat is lastig te bewijzen.

Wettelijk instructierecht werkgever

Er is overigens wel een wettelijk instructierecht, maar dat gaat niet zo ver dat je als baas kan bepalen wat en wanneer werknemers eten en drinken.

Soms lastiger in te lassen

In sommige werksituaties zal het lastiger zijn om niet te eten en te drinken of een bidmoment in te lassen. Denk aan iemand die zwaar werk doet in de bouw of een buschauffeur. Voor iemand die computerwerk doet is dat allemaal eenvoudiger.

Geen andere eisen stellen aan baas

Andersom kun je als werknemer tijdens de ramadan ook geen andere eisen stellen aan je baas. Stel dat een buschauffeur tijdens de ramadan strenger is met bidden en vijf keer per dag dat wil doen op een vaste tijd. Je kunt de bus niet vijf keer per dag aan de kant zetten om te bidden.

Meer diversiteit op de werkvloer

Meestal vinden werkgevers en werknemers er onderling wel een oplossing voor. Er is tegenwoordig steeds meer diversiteit op de werkvloer, waardoor werknemers meer met elkaar praten over de ramadan.

Onderling afstemmen

Wat er mogelijk is voor werknemers die vasten, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Zo is het makkelijker om rekening te houden met vastende werknemers die in ploegendienst werken of onregelmatige werktijden hebben. Je kunt dan afspreken om tijdens de vastenmaand vaker een latere of juist vroegere dienst te werken, waardoor het vasten makkelijker vol te houden is. Bij een negen-tot-vijfbaan is dat moeilijker.

Vrij voor Suikerfeest

Voor moslims is het Suikerfeest één van de belangrijkste religieuze feesten in het jaar. Volgens de Nederlandse wet is het echter geen officiële feestdag. Een werknemer die hiervoor vrij wil nemen, zal daarvoor verlof moeten opnemen. De werkgever moet hierin de wens van de werknemer volgen. Zo staat het in de wet. Dat kan echter anders zijn als de vaststelling van de vakantie in de cao is opgenomen.

Het is in ieder geval belangrijk om samen in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bespreken.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?
20 mrt 20243 min leestijd

Financiële problemen: vertel je het je baas of niet?

Werknemers met financiële problemen moeten die bespreken met hun werkgever. Die kan meedenken over oplossingen.

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten
05 feb 20243 min leestijd

Pestgedrag op de werkvloer kan de baas geld kosten

Werkgevers moeten maatregelen nemen als pesterijen bekend zijn. Valt een werkgever een verwijt te maken en je kunt aantonen dat je schade hebt geleden daardoor? Dan kan het zijn dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen.

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?
11 jan 20243 min leestijd

Sneeuw op komst: kun je thuiswerken afdwingen?

Kun je met slecht weer eisen dat je thuiswerkt? Wij geven antwoord op die vraag.

1 van 3