Fabian kreeg na nemen van ontslag een ijskoude verrassing

Dat viel Fabian dan toch nog akelig koud op z’n dak. Twee jaar was hij in dienst van de ijssalon annex lunchroom. In die vrij korte tijd heeft hij met veel plezier ijs geschept, koffiegezet en klanten blij gemaakt. Ook in de beperkende coronatijd. Juist die beperkingen waren de reden dat Fabian toch ging uitkijken een andere baan.

 

Toen hij die vond, zegde hij die in de ijssalon op. Keurig netjes wordt dan je contract beëindigd en ontvang je je laatste loon. Althans, zo had Michel dat al eerder bij een vertrek meegemaakt. Maar de laatste verrekening van zijn werkgeefster was op z’n minst een ijskoude surprise. Zijn werkgeefster verrekende namelijk veel meer min-uren dan hij dacht te hebben.

Min-uren

Het verrekenen van zijn min-uren op zich was voor hem niet het probleem. Dat had Michel met zijn bazin nog afgesproken toen hij een jaar in dienst was. Maar zijn werkgeefster kwam uit op ongeveer 140 uren, wat staat voor een aanzienlijk bedrag. Hoe kon zijn bazin op zo’n hoog aantal uren komen en kon dit zomaar?

Een heel verhaal eromheen

Zijn werkgeefster vond natuurlijk van wel. Ze had er ook nog een heel verhaal omheen. Michel had het simpelweg aan zichzelf te wijten, hij had tenslotte ontslag genomen. Hij had nu eenmaal die min-uren zelf opgebouwd en die niet zelf meer ‘weggewerkt’. Zijn bazin gaf daarbij nog aan dat zij in die twee jaren dienstverband te weinig tijd had ingehouden voor pauzes. Dat was dus in Michels eigen voordeel. Dat mag zij nu dan alsnog ‘rechttrekken’, toch?

In strijd met de cao

Terecht dat Michel met zijn zaak bij mij aanklopte. Want hoe zit dat juridisch nu precies? Wat moet Michel nu wel of niet accepteren? Ik kon hem al snel geruststellen. Hier zat een verraderlijk addertje onder het gras. Het verrekenen van min-uren, tussentijds of bij einde dienstverband, is in strijd met de horeca-cao. Ze zijn dus ten onrechte verrekend. En daar doet het werken in een seizoensbedrijf als een ijssalon niets aan af. En ook de onzekerheid van de coronacrisis niet.

Afspraak met zijn werkgeefster is nietig

Michel had dus gewoon een sterke zaak. En de kantonrechter was het roerend met ons eens. Die oordeelde dat de afspraak nietig is die Michel na een jaar met zijn werkgeefster had gemaakt over het verrekenen van min-uren. Maar ook aan het einde van het dienstverband mogen de min-uren niet verrekend worden. En dat was helemaal geweldig nieuws, want dat scheelde Michel ruim 1.500 euro.

Weg financiële nasmaak

En het oordeel van de kantonrechter pakte nóg feestelijker uit voor Michel. De kantonrechter gooide er namelijk nog een schepje bovenop: Michel heeft namelijk ook nog recht op een flink bedrag aan vakantiegeld. Wat was Michel opgelucht, en wat was ik blij voor hem. Hij kon lekker verder in zijn nieuwe baan. Zonder die vervelende financiële nasmaak. 

Disclaimer

In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief.

Sean


Sean Witteveen
Jurist contractuele- en arbeidszaken bij DAS


Heb je een juridische zorg? Dan wil je snel een oplossing. Bonje met de buren, onverwacht ontslagen worden, een heftig auto-ongeluk, een welverdiende vakantie die in duigen valt. Het kan je zomaar overkomen. Op die momenten, daar helpt DAS je bij. Je krijgt van ons juridische hulp met alle aandacht. Of je nu verzekerd bent of niet, wij helpen. Op das.nl vind je alvast meer informatie. DAS. Meesters in juridische hulp.

Meer juridische informatie? Bekijk onderstaande links:

Recht uit de Praktijk
In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier de ervaringen en verschillende cases.
Meer artikelen van Recht uit de Praktijk

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden