blog

Mijn baas vindt dat ik niet functioneer, maar door corona zijn de targets onrealistisch. Wat kan ik doen?

3 min leestijd09 jan 2022

Discussies over functioneren omdat je bepaalde targets niet haalt. We zien het regelmatig in de praktijk: corona leidt ook tot conflicten op de werkvloer over functioneren. Wat moet je doen als je het er niet mee eens bent?

Martijn de Beijer

jurist

Bekijk meer

Sinds de coronacrisis zien we het vaker: medewerkers die kritiek krijgen op hun functioneren omdat ze hun targets niet halen, terwijl de medewerkers zelf van mening zijn dat ze door de coronacrisis niet realistisch zijn. Je ziet het veel bij salesmedewerkers. Door de coronacrisis is het lastig om nieuwe klanten binnen te halen omdat bedrijven tijdelijk sluiten en fysieke bezoeken niet mogelijk zijn. Ook kan er sprake zijn van een dalende interesse voor bepaalde producten zoals bijvoorbeeld tapinstallaties voor de horeca. Kortom, er is geen sprake van disfunctioneren bij medewerkers maar van veranderende omstandigheden door de coronacrisis.

Soms zijn er targets afgesproken, maar hadden medewerkers bij het vaststellen al twijfels. Of leken ze op dat moment nog haalbaar, maar zijn ze inmiddels door de actualiteit ingehaald. Corona leek van de zomer redelijk onder controle, maar nu zitten we in de vierde golf.

Niet eens met disfunctioneren

Ben je het niet eens met je werkgever die vindt dat je je targets niet hebt gehaald door disfunctioneren? Laat dat dan direct schriftelijk weten aan je werkgever. Onderbouw met argumenten dat je het disfunctioneren betwist en het wijt aan de markt en de invloeden van de coronacrisis. Vaststellingsovereenkomst bij ontbinding arbeidscontract In de praktijk zien we vaak dat werkgevers niet overtuigd zijn en volhouden dat er sprake is van disfunctioneren ondanks corona. Je kunt dan in samenspraak met je werkgever besluiten het arbeidscontract te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Maar dan moet de regeling wel recht doen aan de situatie. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een hogere ontslagvergoeding vanwege het ontbreken van een geldige ontslaggrond. Laat je vooraf goed informeren over de vaststellingsovereenkomst door een juridisch adviseur, ook over de hoogte van de ontslagvergoeding.

Ontslagprocedure

Wil je niet meewerken aan een beëindiging van je arbeidsovereenkomst of kom je er samen niet uit? Dan kan je werkgever de rechter vragen om je arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van disfunctioneren. Hij moet dan wel aan bepaalde vereisten voldoen. Een werkgever moet bijvoorbeeld eerst een verbetertraject aanbieden en daarbij zelf een actieve rol spelen. Hij moet hulpmiddelen aanbieden zodat je ook de kans hebt om jezelf te verbeteren. Denk daarbij aan trainingen, coaching en cursussen.

Verbetertraject

Het is verstandig om - onder protest - wel mee te werken aan een verbetertraject. Dan kan je later in een eventuele procedure bij de rechter laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om je functioneren te verbeteren. Heeft het verbetertraject niet het gewenste resultaat? Dan kun je verwijzen naar de eerdere argumenten die je aanvoerde: dat het ligt aan de markt en de invloeden van de coronacrisis.

Soms bieden werkgevers onvoldoende hulpmiddelen aan of stellen zij enkel nieuwe targets die nog steeds niet realistisch zijn. Laat in zo’n geval schriftelijk weten dat het verbetertraject ontoereikend is en geef aan wat je nodig hebt om jezelf te kunnen verbeteren. Dan kom je goed beslagen ten ijs mocht je voor een rechter komen te staan.

Hulp nodig?

Heb je een conflict met je werkgever, laat je dan goed adviseren of bijstaan door een arbeidsrechtdeskundige. Bij DAS kun je terecht voor advies, ook als je niet verzekerd bent. Kijk hiervoor op das.nl.

jurist

Martijn de Beijer

Ik ben een ervaren jurist die zowel werkgevers als werknemers bijstaat in complexe arbeidsrechtelijke geschillen. Mijn specialismen zijn werkgevers en onderwijszaken.

Meer artikelen van Martijn de Beijer

Ook interessant voor je

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023
27 dec 20234 min leestijd

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023

Een selectie van spraakmakende, leuke, smeuïge, maar soms ook treurige arbeidsrechtzaken in 2023.

1 van 3