Bonje met de buren? Lees hier hoe buurtbemiddeling jou kan helpen

De afgelopen jaren is het aantal burenruzies flink toegenomen, met als gevolg dat buurtbemiddelaars overuren draaien. Het gaat om diverse conflicten, maar geluidsoverlast blijft de nummer 1 oorzaak voor onrust. Maar ook rondspelende kinderen, fietsen voor de voordeur en stinkende vuilnis in de gemeenschappelijke gang komen veel voor. Door middel van buurtbemiddeling kunnen kleine conflicten opgelost worden en wordt voorkomen dat de ergernissen verder uit te hand lopen.

Wat veel mensen niet weten, is dat er veel buurtbemiddelaars zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld in Utrecht 144 personen werkzaam. Deze bemiddelaars spelen een actieve rol in de oplossing van problemen. Zo worden er in ieder geval veel conflicten opgelost.

Proces bemiddeling

Als er buurtbemiddeling gestart wordt, brengt de bemiddelaar de buren samen en gaan ze met elkaar in gesprek. Het doel is om de buren te begeleiden om samen tot een oplossing te komen. Het gaat er hierbij niet om wie er gelijk heeft. Het gaat er om dat buren elkaar horen en zien, en elkaars situatie begrijpen. Tijdens deze gesprekken lopen de emoties vaak hoog op. Opgekropte angsten, verdriet en woede komen tot uiting, waardoor er begrip kan ontstaan voor elkaar. Vaak blijkt dat ze elkaar gewoon helemaal niet kennen, omdat ze zich nooit aan elkaar hebben voorgesteld, of zelfs nog nooit een gesprek met elkaar hebben gevoerd. Achteraf horen de buurtbemiddelaars dan ook vaak: “Ik had echt geen idee!” Respect en begrip voor elkaar volgen doorgaans na deze ontmoeting.

Heb je een conflict?

Kijk of er in jouw gemeente buurtbemiddeling is. Buurtbemiddeling geeft praktische hulp om ergernissen en conflicten met buren zelf op te lossen.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Maak contact, stel jezelf voor als je net verhuisd bent. Ben je geïrriteerd? Tel tot tien, blijf rustig voordat je uit je slof schiet. Kies een moment dat jou en je buur goed uitkomt om te praten over je ergernis. Toch opstapelend gedoe? Blijf er niet mee bezitten, en zoek contact met een bemiddelaar.

Wij staan voor je klaar

Wanneer conflicten tussen buren toch uit de hand lopen dan kunnen wij verder helpen. Zo krijgen we bij DAS regelmatig meldingen binnen van buren die er samen niet uit komen. De meest voorkomende burenconflicten van begin 2022 gingen over overlast, erfgrens, bomen/struiken en erfdienstbaarheden. Wij bieden mediation aan. Als ook dat niet helpt, verlenen wij juridische hulp.

Wil je meer weten over buurtbemiddeling? Download dan hier onze gids met praktische informatie die jou kan helpen bij je situatie.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden