Online mediation: efficiënt oplossen van geschillen

Vanachter mijn pc kijk ik naar een tierende Mike*. “Mike, je geluid doet het niet”. Mike heeft wel beeld, maar hij kan mij niet horen. We bevinden ons in de start van een zoom mediationgesprek. Sijmen* neemt ook deel en wacht geduldig tot we kunnen starten.

“Tegen mij zegt de Helpdesk altijd dat ik mijn pc uit en weer aan moet zetten”, zeg ik in een poging om de techniek werkend te krijgen. Mike knikt en verdwijnt uit beeld. Snel daarna is hij weer terug mèt geluid. Onze duimpjes gaan omhoog. We kunnen beginnen.

Noodzaak van face-to-face naar online gesprekken

Een paar weken geleden startte ik weer voorzichtig met face-to-face mediationbijeenkomsten. Alles natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen; een beperkt aantal deelnemers, handen desinfecteren, op afstand zitten en een eigen pen mee. Helaas waren de face-to-face mediations van korte duur. De nieuwe coronamaatregelen die Mark Rutte vorige week afkondigde, betekende voor mij dat ik moest omschakelen naar online mediationgesprekken.

Bedenkingen online mediation

Eerder stond ik niet te springen om mediationgesprekken online te voeren. Wat als een deelnemer ineens boos het gesprek verlaat? Wat als er misschien ook andere personen in de ruimte zijn? Wat als zoom niet werkt? Ook komen gezichtsuitdrukkingen minder goed over, dan via face-to-face contact. En zo wierp ik voor mezelf nog wel meer drempels op. Aan de andere kant hoorde ik positieve ervaringen om mij heen. En zo zette ik mijn bedenkingen opzij en maakte ik mijn eerste online mediationafspraak. Dat was met Mike en Sijmen. Daar gebeurde waar ik bang voor was. Het technische aspect waarbij het geluid van Mike het niet deed…

Voordelen online mediation

Het technische probleem bleek eenvoudig te herstellen. De online mediation kon starten en ik kon het gesprek – ook online – in goede banen leiden. Inmiddels heb ik de nodige ervaring kunnen opdoen met online mediation en heb ik zeker ook de voordelen ervaren. Er is geen reistijd, en omdat mensen hun werktijd vaker zelf kunnen inplannen, is het daardoor veel makkelijker om een afspraak te maken. Verder is er geen directe confrontatie met de ander. Ieder zit in de eigen (veilige) omgeving. Dat maakt dat het voor mensen makkelijker om gevoelens te delen. Ook blijken de online mediationgesprekken inhoudelijk sneller te gaan dan de besprekingen aan tafel. Daardoor komen de deelnemers sneller met elkaar tot een oplossing. Kortom, online mediation hoeft geen beperking te vormen. Zeker in tijden van corona waar we voorzichtig moeten zijn in onze face-to-face contacten, biedt het uitkomst.

Aandacht voor mediation

Deze week is het de Week van mediation. Een mooie gelegenheid om online mediation onder de aandacht te brengen. Voor het niet live bij elkaar kunnen komen, biedt online mediation een goede oplossing. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op.

*De namen zijn gefingeerd

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden