case

Buurman blokkeert garage met schutting op gedeelde oprit

2 min leestijd24 okt 2018

Arnaud* deelt de oprit bij zijn woning met de buren. Hij gebruikt de oprit om met de auto bij zijn garage te komen. Tot zijn grote schrik plaatst zijn buurman zonder enig overleg een schutting in het midden van de oprit. Arnaud kan er nauwelijks meer door met zijn auto en laat dit niet over zijn kant gaan.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Beiden hebben recht van overpad, maar de buurman van Arnaud is niet voor rede vatbaar. Hij heeft de auto van Arnaud opgemeten. Volgens hem heeft Arnaud aan beide kanten van zijn auto nog precies drie centimeter ruimte. Dat is genoeg om naar zijn garage te rijden, aldus de buurman. Arnaud denkt daar heel anders over en meldt de zaak bij mijn collega.

Ongehinderde doorgang

Mijn collega maakt duidelijk dat Arnaud er recht op heeft om ongehinderd bij zijn garage te komen. De ruimte die de buurman Arnaud nu gunt, is onredelijk. Wat als Arnaud een andere auto wil aanschaffen die breder is dan zijn huidige auto? Moet hij dan toestemming vragen aan zijn buurman? Dat zou toch echt te gek worden.

Zachte dwang

Onder zachte dwang van mijn collega, is de buurman alsnog bereid om de schutting iets te verplaatsen. Arnaud kan er nu makkelijk langs met zijn bolide. Ook in de toekomst.

Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Verbouwingen appartementen leiden vaak tot verdeeldheid van VvE met bewoners
11 apr 20243 min leestijd

Verbouwingen appartementen leiden vaak tot verdeeldheid van VvE met bewoners

Veel geschillen bij VvE's gaan over verbouwingen. Eigenaars moeten namelijk vaak toestemming vragen aan de vergadering van de VvE en de VvE geeft soms om onjuiste redenen wel of juist geen toestemming.  

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling
06 mrt 20244 min leestijd

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling

Drie juristen vertellen over de mijnbouwschadezaken die zij behandelen. Urgente, ingewikkelde en gevoelige materie. Hoe ging en gaat dat?

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?
20 feb 20245 min leestijd

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?

Hier lees je wanneer er nieuwe of oude regels gelden met de komst van de Omgevingswet en waar je rekening mee moet houden.

1 van 3