blog
Hoe moet je omgaan met meerwerk tijdens je verbouwing? Vier tips op een rij.
Dat zal je altijd zien. Je bent midden in een verbouwing en ineens blijkt er meer gedaan te moeten worden dan je had verwacht. Misschien moet er een gasleiding vervangen worden of blijkt je dak in slechtere staat dan gedacht. Allemaal noodzakelijke werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. De aannemer gaat enthousiast aan de slag en brengt meerwerk in rekening. Maar wacht eens even, daar was toch nooit overeenstemming over bereikt?

Waarom levert meerwerk zoveel geschillen op?
Veel geschillen tijdens verbouwingen gaan over meerwerk. Maar waarom is dat zo? Het komt vaak voor dat de opdrachtgever uit zichzelf had moeten begrijpen dat er extra kosten verbonden waren aan het meerwerk. Dit hangt af van verschillende omstandigheden en kan per situatie verschillen. Bijvoorbeeld, als de opdrachtgever deskundiger is, zou deze moeten begrijpen welke gevolgen eraan verbonden zijn.
Een aannemer die niet heeft gewaarschuwd, kan zich op deze uitzondering minder snel met succes beroepen richting een consument zonder bouwkundige kennis. Als vooraf niet duidelijk was dat er extra kosten waren verbonden aan bepaalde werkzaamheden, en dus ook niet gecommuniceerd is, kan het zijn dat de opdrachtgever de kosten niet hoeft te betalen. In relatie tot een onderaannemer ligt dit alweer anders, omdat de hoofdaannemer dan opdrachtgever is en dus meer deskundig is en eigenlijk weet hoe het werkt.
Hierover is veel diverse en uiteenlopende jurisprudentie. Zo is bijvoorbeeld wel beslist dat een leek uit zichzelf moet begrijpen dat een verdubbeling van het aantal stopcontacten en lichtpunten een prijsverhoging meebrengt.
Tips om geschillen over meerwerk te voorkomen
Het is dus belangrijk om te weten hoe je geschillen kunt voorkomen. Ik zet een aantal tips op een rij.
- Het is cruciaal om duidelijke afspraken te maken over meerwerk voordat de werkzaamheden beginnen. Zorg ervoor dat deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.
- Tijdens de werkzaamheden is het belangrijk om een overzicht bij te houden van alle extra werkzaamheden die worden uitgevoerd. Noteer wat er gedaan wordt, waarom het nodig is en wat de kosten zijn. Dit helpt om later eventuele geschillen te voorkomen.
- Goede communicatie is essentieel. Zorg ervoor dat je regelmatig contact hebt met de aannemer en dat je op de hoogte bent van de voortgang van de werkzaamheden. Bespreek eventuele extra kosten direct en zorg ervoor dat je het eens bent voordat het werk wordt uitgevoerd.
- Houd er rekening mee dat er tijdens een verbouwing altijd onverwachte kosten kunnen optreden. Zorg ervoor dat je een buffer hebt in je budget om deze kosten op te vangen. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Verbouwing soepel laten verlopen
Een verbouwing kan een stressvolle onderneming zijn, vooral als er onverwachte meerkosten optreden. Door duidelijke afspraken te maken, een overzicht bij te houden van extra werkzaamheden en goed te communiceren met je aannemer, kun je veel geschillen voorkomen. Dit geldt overigens ook in geval er sprake is van minderwerk. En vergeet niet, een beetje flexibiliteit en realisme kunnen je helpen om de verbouwing soepel te laten verlopen.
Sjaak Drinkenburg
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...
Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg