blog

Missers met de aannemer: zes valkuilen op een rij

3 min leestijd05 okt 2023

Ik kan geen straat inlopen of er staan wel huizen in de steigers en containers op de stoep. Het lijkt wel of half Nederland aan het verbouwen is. Maar daarmee komen ook de meldingen binnen over geschillen met aannemers die hun werk niet goed doen of gedoe over betalingen. Wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende missers bij verbouwingen? En misschien nog wel belangrijker, hoe voorkom je ze?

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

1.Onduidelijke offertes en niet vastgelegde afspraken

Een open deur, ik weet het. En toch gaat het juist hier vaak al mis. Het niet duidelijk vastleggen van afspraken leidt vaak tot gedoe. Dan zit er geen gat in je plafond voor de nieuwe open haard of blijken sommige werkzaamheden niet te zijn meegenomen in de offerte waarvoor je akkoord gegeven hebt. Met alle financiële gevolgen vandien.

2.Geen duidelijke afspraken over oplevering

Je tijdelijke onderkomen heb je geboekt voor zes weken. Lekker daarna weer fijn naar huis! Tsja, en dan blijkt het werk nog helemaal niet klaar te zijn. De aannemer heeft tussendoor ook nog wat andere klusjes gedaan en heeft niet genoeg tijd gehad om de klus te klaren. Je had ook niet duidelijk afgesproken en laten vastleggen wanneer het werk opgeleverd zou worden. Ai, dat wordt nog even op de tanden bijten. Zorg er dus voor dat je een duidelijke overeenkomst sluit waaruit niet alleen blijkt welke concrete werkzaamheden verricht moeten worden, maar spreek ook een uiterlijke opleverdatum af.

3.Onduidelijkheid over meerwerk

Dat zal je altijd zien. Tijdens je verbouwing blijkt er toch meer gedaan te moeten worden dan verwacht. Een gasleiding die vervangen moeten worden of je dak is er toch slechter aan toe dan verwacht. Allemaal werkzaamheden die moeten gebeuren. De aannemer gaat enthousiast aan de gang en brengt meerwerk in rekening. Maar hé, daar is nooit overeenstemming over bereikt. Vergeet dus niet ook concrete afspraken te maken over meerwerk. En nog een tip: Houd tijdens de werkzaamheden een overzicht bij van extra werkzaamheden.

4.Eerst ingebrekestelling, schakel niet direct andere aannemer in!

En dan kom je erachter dat het werk niet goed is uitgevoerd. Dat zie ik in mijn praktijk vaak. De afvoer is niet goed aangesloten of het stucwerk laat al los. Je hebt er stevig de balen van. Begrijpelijk. Maar schakel dan toch niet direct een andere aannemer in om de boel te herstellen! Wel kun je een andere aannemer vragen om de kosten van herstel van het niet goed uitgevoerde werk te begroten. Je moet dan jouw eerste aannemer wel een ingebrekestelling sturen en die de kans geven de gebreken eerst zelf te herstellen. Volg in zo’n geval de juiste stappen en voorkom extra kosten.

5.Te veel vooruitbetalen

En over extra kosten gesproken…..betaal nooit te veel vooruit zonder dat daar werk voor is verricht. Dus betaal pas volledig als het werk klaar én goed uitgevoerd is. Er is een kans dat de aannemer zijn gezicht dan nauwelijks meer laat zien. Houd je nog geld in? Dan is dat een stok achter de deur om de werkzaamheden af te maken. Aan de andere kant moet je als opdrachtgever ook niet zomaar onterecht betalingen opschorten. Dat geeft wrijving met de aannemer en werkt ook niet prettig.

6.Je buren niet informeren

Als laatste wil ik nog benoemen dat het verstandig is om je buren te informeren over je verbouwingsplannen. Grote kans dat een verbouwing voor de nodige overlast zorgt. En het kan zomaar zijn dat een aannemer gebruik moet maken van het terrein van je buren om bijvoorbeeld een steiger te plaatsen. En je wilt natuurlijk ook niet dat je buren nog bezwaar gaan maken tegen je dakkapel of uitbouw. Je kunt ze beter te vriend houden.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS

Beluister ook onze podcast met Christa Verploeg en André Kars, bouwadviseur bij Hart voor je huis.


Disclaimer
Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.
jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Verbouwingen appartementen leiden vaak tot verdeeldheid van VvE met bewoners
11 apr 20243 min leestijd

Verbouwingen appartementen leiden vaak tot verdeeldheid van VvE met bewoners

Veel geschillen bij VvE's gaan over verbouwingen. Eigenaars moeten namelijk vaak toestemming vragen aan de vergadering van de VvE en de VvE geeft soms om onjuiste redenen wel of juist geen toestemming.  

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling
06 mrt 20244 min leestijd

Naar een ruimhartige en spoedige schadeafhandeling

Drie juristen vertellen over de mijnbouwschadezaken die zij behandelen. Urgente, ingewikkelde en gevoelige materie. Hoe ging en gaat dat?

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?
20 feb 20245 min leestijd

Overgangsrecht binnen de Omgevingswet: wat betekent dit voor jou?

Hier lees je wanneer er nieuwe of oude regels gelden met de komst van de Omgevingswet en waar je rekening mee moet houden.

1 van 3