Ik heb een ontevreden klant, wat nu?

Klanten zijn de ambassadeurs van je bedrijf. Bij een goede service keren ze graag bij je terug en misschien raden ze je bedrijf zelfs aan bij vrienden en familie. Logisch dat je je klanten graag tevreden ziet. Ook van een ontevreden klant kun je een blije klant maken. Hieronder lees je wat je kunt doen als je klant niet tevreden is.

Reageren op ingebrekestelling

 • Als je klant je in gebreke stelt
 • Stel direct online op
 • Gratis voorbeeldbrief

Beoordelen situatie

 • Beoordeling van je juridische kans van slagen
 • Advies over de beste strategie
 • Wij houden contact met je tegenpartij
 • Wij onderhandelen voor je
 • Wij leggen afspraken voor je vast
 • Wij procederen voor je in een rechtzaak

Beoordelen en onderhandelen

 • Beoordeling van je juridische kans van slagen
 • Advies over de beste strategie
 • Wij houden contact met je tegenpartij
 • Wij onderhandelen voor je
 • Wij leggen afspraken voor je vast
 • Wij procederen voor je in een rechtzaak
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Mijn klant is ontevreden over het geleverde product

Is je klant niet tevreden over een geleverd product en meldt hij dat binnen de herroepingstermijn? Dan mag je klant zonder reden de aankoop annuleren. Je bent dan verplicht het product terug te nemen en het aankoopbedrag terug te betalen. Het is ook wettelijk verplicht om de klant op dit herroepingsrecht te wijzen. Het herroepingsrecht geldt voor producten en diensten die zijn gekocht op afstand. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Mijn klant heeft schade door een kapot product

Ziek worden door een magnetronmaaltijd, letselschade door een ontplofte laptop, schade door het inslikken van kleine onderdelen: dit zijn voorbeelden van gebrekkige producten. Voor de schade die hierdoor ontstaat bij je klant, is de producent verantwoordelijk. Hoe ga je om met klanten die schade ervaren door een kapot product? Lees hier alles over productaansprakelijkheid.

Mijn klant is niet tevreden en betaalt niet

Een klant die niet betaalt is voor jou heel vervelend. De onderlinge relatie wordt er niet beter van en bovendien kost het je geld. Gelukkig zijn er een heleboel acties mogelijk om ervoor te zorgen dat je klant toch de rekening betaalt. Ook met een goede verstandhouding. Lees hier meer over hulp bij niet-betalende klanten.

Mijn klant is ontevreden en heeft een klacht ingediend

Krijg je van een klant een klacht over een door jou geleverd product of geleverde dienst en word je dus in gebreke gesteld? Dan kun je het beste de klacht op korte termijn beoordelen. Is de klacht van de klant terecht? Dan moet je kosteloos herstellen of vervangen binnen de door de klant gestelde redelijke termijn. Dit herstel of deze vervanging moet je uitvoeren zonder dat de klant daarvan al te veel overlast ervaart. Als herstel of vervanging niet mogelijk is, kun je in samenspraak met de klant misschien komen tot een financiële compensatie. Vind je de klacht na de beoordeling niet terecht? Dan kun je dit het beste schriftelijk en onderbouwd aan de klant mededelen. Gebruik onze gratis voorbeeldbrief om te reageren op de ingebrekestellingsbrief van je klant.

Mijn klant geeft aan dat hij zijn product niet ontvangen heeft

Je klant heeft je product niet ontvangen en geeft dat bij je aan. Je kunt dan het beste eerst contact opnemen met het bedrijf dat je product vervoert en afgeleverd zou moeten hebben bij de klant. Zij kunnen vaak aangeven of het product is afgeleverd, op welk adres en of er voor ontvangst getekend is. Als niet vast komt te staan dat je klant je product heeft ontvangen, moet je het product opnieuw leveren.

Ben ik ver­plicht om geld te­rug te ge­ven?

Schriftelijke ingebrekestelling
Als een klant niet tevreden is, zal hij je eerst in gebreke moeten stellen. Dat betekent dat hij je schriftelijk en gemotiveerd laat weten dat hij ontevreden is. Hij moet je hierbij de kans geven om ervoor te zorgen dat het product of je werk wel aan aan de afspraken voldoet.

Herstel
Is herstel mogelijk? Dan is dat een optie. Maar kost dat naar verhouding te veel, dan mag je het product ook vervangen.

Verzuim
Maak je geen gebruik van de geboden mogelijkheid tot herstel? Dan ben je "in verzuim". Je klant mag de overeenkomst dan ontbinden en heeft dan recht op zijn geld terug, waarbij uiteraard wel vast zal moeten staan dat het product of je werk niet aan de afspraken voldeed.

Moet ik betalen als een klant mijn werk laat herstellen door een derde partij?

Schriftelijke ingebrekestelling
Als je klant niet tevreden is over je werk, dan zal hij je dit eerst schriftelijk moeten melden door een ingebrekestelling te sturen. Bovendien moet hij je een redelijke termijn geven om de afspraken alsnog na te komen. Bijvoorbeeld door het product te laten repareren.

Verzuim
Reageer je niet binnen de gestelde termijn of geef je aan dat je het product niet herstelt? Dan ben je in verzuim. Dat betekent dat de klant het recht heeft een andere partij in te schakelen en de kosten daarvan op je te verhalen.

De klant kan dus niet de kosten van een derde partij op je verhalen zonder dat je de kans hebt gekregen om de gemaakte afspraak alsnog na te komen.

Heb je een vraag over het conflict met je klant?

Je kunt ons altijd even bellen. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 829. Ben je wel verzekerd? Bel ons dan op telefoonnummer 088 3279 880 voor advies.

Lees verder