Conflict met je zakelijk partner

Samen aan tafel

 • Vind samen de oplossing
 • Zonder tussenkomst van een rechter
 • Professionele begeleiding van onze mediatior
 • Behoud de goede relatie

Beoordeel je situatie

 • Onze jurist beoordeelt je kansen
 • Snel inzicht in je situatie, rechten en plichten
 • Duidelijkheid over je opties
 • Strategisch juridisch advies

Onderhandeling en bemiddeling

 • Als amicaal overleg niet helpt
 • Beoordeling kans van slagen
 • Zeker van maximaal resultaat
 • Ervaren jurist: betere deal
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wanneer spreek je van een zakelijk conflict?

Bijna iedere ondernemer krijgt weleens te maken met een conflict. Bij een zakelijk conflict liggen de belangen van de betrokken partijen niet op één lijn. De meeste zakelijke conflicten ontstaan door:

 • onduidelijke (of gebrek aan) afspraken tussen personen en partijen*;
 • slechte of niet-correcte algemene voorwaarden;
 • algemene voorwaarden die niet of te laat van toepassing zijn verklaard bij het sluiten van de overeenkomst;
 • tegenvallende verwachting;
 • belangen van beide partijen die niet overeenkomen;
 • misverstanden bij levering.

* Tip: leg je afspraken vooraf vast in een samenwerkingscontract.

Wacht niet te lang met het oplossen van een conflict met een zakelijk partner. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het conflict erger wordt.

Zo los je een conflict met een zakelijk partner op

Bij een conflict tussen zakelijke partners wil je zo snel mogelijk een passende oplossing vinden. Je hoeft hiervoor niet altijd naar de rechter. Het is belangrijk dat je openstaat om het gesprek met je zakelijk partner aan te gaan en te luisteren naar zijn kant van het verhaal. Hebben emoties de overhand? Vraag dan een jurist om advies en hulp.

Wat kun je zelf doen bij een conflict met je zakelijk partner?

 1. Ga in gesprek met je zakelijk partner. Sta open voor wat de ander te zeggen heeft. Onderzoek de oorzaak van het zakelijk conflict en de beweegredenen waarom je zakelijk partner niet mee wil werken.
 2. Zorg er altijd voor dat je afspraken goed worden vastgelegd. Dit kan in een samenwerkingsovereenkomst. Onze jurist helpt je daarbij graag.
 3. Lees de afspraken in het contract nog eens goed na. Houd je aan de overige bepalingen van het contract. Dit zijn bepalingen die zich buiten het conflict bevinden.
 4. Doe op voorhand geen toezeggingen aan je zakelijk partner of zzp’er met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit? Laat eerst onze jurist je situatie beoordelen.

Conflict met zakelijke partner oplossen met mediation

Voordat een jurist wordt ingeschakeld, kun je kiezen voor zakelijke mediation. Zakelijke mediation is een vorm van conflicthantering. De betrokken partijen gaan met elkaar in gesprek. Er is een onpartijdige en onafhankelijke bemiddelaar, de zakelijke mediator. Die begeleidt beide partijen bij het zoeken naar een passende oplossing. Maak alleen gebruik van zakelijke mediation wanneer beide partijen hier open voor staan. Anders heeft het geen zin. Lees of zakelijke mediation jouw conflict met zakelijke partner op kan lossen of neem gratis contact op.

Zakelijke overeenkomst ontbinden

Kun je niet aan de contractuele verplichtingen voldoen? Heb je geen behoefte aan de naleving van de andere partij? Of kun je een betere deal sluiten? Dan kun je een zakelijke overeenkomst ontbinden. Doe dit op de juiste manier. Voor het ontbinden van de overeenkomst moet je een schriftelijke ingebrekestelling sturen. Vervolgens kun je een aangetekende brief sturen naar de wederpartij. Zorg dat je in deze brief duidelijk de reden voor de ontbinding en de verwachtingen van de andere partij aangeeft.

Franchiseformule en Wet franchise

Bij franchising gaan een zelfstandig ondernemer en een grote organisatie een samenwerking aan. Onderdeel uitmaken van een franchiseformule kan tot soms tot een zakelijk conflict leiden. Bijvoorbeeld als je uit de formule wilt stappen of bij onenigheid over afdrachten. Dat zijn vervelende conflicten met mogelijk grote gevolgen. Beide partijen hebben rechten die zijn vastgelegd in de Wet franchise. Hier lees je meer over de Wet franchise en de rechten en plichten van franchisegever en franchisenemer.

Komen jullie er samen niet uit? Vraag juridisch advies bij een conflict met zakelijke partner

Heb je hulp nodig bij een conflict met je zakelijk partner? Je kunt ons altijd bellen. Onze juridisch specialist kijkt naar de situatie en geeft een passend advies. Ben je verzekerd? Bel dan 088 3279 800. Niet verzekerd? Geen probleem! Bel ons op telefoonnummer 088 3279 856 en dan bekijken we samen hoe we je het beste kunnen helpen.

Lees verder