Samenwerken: hoe voorkom je gedoe achteraf?

“Spoed” stond met grote letters bovenaan het verzoek om rechtshulp van Sander. Of ik hem zo snel mogelijk wilde bellen. Een paar jaar eerder had ik Sander bijgestaan in een geschil met zijn aannemer. Deze aannemer had het bedrijfspand van Sander verbouwd tot pizzeria. Al snel na oplevering traden lekkages op die de aannemer pas herstelde na mijn tussenkomst.

Ik weet nog dat Sander destijds vertelde dat hij samen met Freek*, zijn beste vriend, een pizzeria ging starten. Op mijn vraag hoe zij hun samenwerking geregeld hadden, antwoordde hij: “Niet, dat komt wel goed. We zijn al zo lang vrienden. Door zaken op papier te zetten, lijkt het alsof we elkaar niet vertrouwen”.

Verschillend denken over bedrijfsvoering

En zo startten Sander en Freek hun pizzeria. Alles leek in eerste instantie goed te lopen, maar na een jaar bleek dat Sander en Freek totaal verschillend dachten over bedrijfsvoering. Daarbij was Freek meer van de regels en de cijfers, terwijl Sander het meer moest hebben van het zaken doen op basis van vertrouwen en gevoel. Toen corona er ook nog voor zorgde dat de omzet terugliep, kwamen deze verschillen duidelijk aan het licht. Er ontstond onenigheid.

Het belang van vooraf zaken vastleggen

“Wat nu?” vroeg Sander. “Ik wil geen juridisch gedoe en ik wil de pizzeria ook niet kwijt.” Terugvallen op gemaakte afspraken was niet mogelijk. Die waren er niet. Ik vertelde Sander dat het een misvatting is dat het al niet goed zit als je belangrijke zaken met elkaar wilt vastleggen. Juist door vooraf zaken vast te leggen, kun je conflicten voorkomen. Afspraken kunnen als handvat dienen daar waar verschillen van mening ontstaan. Als het mis gaat en er zijn geen vooraf gemaakte afspraken dan is goed overleg meestal niet meer mogelijk.

Oplossen van conflicten door mediation

Een juridische procedure kost tijd, geld en negatieve energie. Sander wilde ook zijn pizzeria en zijn beste vriend niet kwijtraken. Daarom heb ik hem mediation geadviseerd. In mediation zou Sander zijn onenigheid met Freek kunnen oplossen en daarna afspraken kunnen vastleggen over belangrijke zaken.

Vastleggen van afspraken als het goed gaat

Een paar maanden later belde Sander mij op. “Het was niet makkelijk, maar we zijn er samen uit gekomen.” Sander behield zijn beste vriend én zijn pizzeria. Lering getrokken uit hun onenigheid hebben Sander en Freek belangrijke zaken met elkaar vastgelegd. Nu het weer goed ging, konden zij makkelijker praten over verwachtingen en interpretaties.

Mocht er ooit nog eens onenigheid ontstaan dan kunnen Sander en Freek terugvallen op hun gemaakte afspraken. En als dat niet lukt? Dan hebben zij geregeld dat zij met behulp van een mediator alsnog proberen samen tot een oplossing te komen.

*De namen zijn gefingeerd

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden