De meeste zakelijke conflicten ontstaan door:
- onduidelijke (of gebrek aan) afspraken tussen personen en partijen;
- slechte of niet-correcte algemene voorwaarden;
- algemene voorwaarden die niet of te laat van toepassing zijn verklaard bij het sluiten van de overeenkomst;
- tegenvallende verwachting;
- belangen van beide partijen die niet overeenkomen;
- misverstanden bij levering.
Zakelijk conflict oplossen
Zorg bij een zakelijk conflict dat het niet erger wordt en zoek snel naar een passende oplossing. Dat is in veel situaties makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat je rationeel blijft wanneer de emoties hoog oplopen? Aan de hand van vier stappen leggen we uit hoe je het beste, zonder rechter, met een zakelijk conflict om kunt gaan.
Stap 1: Zorg dat je een rationele afweging maakt
Veel conflicten escaleren omdat je vanuit emotie vaak te snel handelt. Probeer er een nachtje over te slapen. Je kan dan een meer rationele beslissing nemen.
Stap 2: Kijk naar mogelijkheden voor zakelijke mediation
In sommige situaties kom je er samen niet zo makkelijk uit. Check dan je rechten en mogelijkheden bij een juridisch specialist. Dit kan vaak al bij een geschillencommissie, rechtsbijstandverzekering, vrijblijvend juridisch advies of je kunt kijken naar mogelijkheden voor zakelijke mediation.
Stap 3: Blijf communiceren
Je bent op de hoogte van je mogelijkheden en rechten. Daarnaast is communicatie van belang. Bedenk dat het redden van een langetermijnrelatie waardevoller is dan op korte termijn je gelijk halen. Luister goed en wees open en eerlijk naar elkaar. Houd het zakelijk en bepaal samen hoe jullie tot een oplossing kunnen komen.
Stap 4: Komen jullie er samen niet uit? Schakel hulp in
Worden jullie het na meerdere gesprekken niet eens over de oplossing? Dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Zakelijke mediation of het betrekken van een onafhankelijke bemiddelaar zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een juridisch specialist om advies vragen om het zakelijk conflict op een goede manier op te lossen.
Rechten bij een arbeidsconflict
Een vorm van een zakelijk conflict is een arbeidsconflict. In deze situatie heeft de werknemer een aantal rechten. Zo mag een werknemer niet ontslagen worden tijdens het conflict. De werkgever moet dit eerst bij de kantonrechter met een gegronde reden kunnen onderbouwen. Bij een gegronde reden is de werknemer niet verplicht om meteen de ontslagovereenkomst te tekenen. Lees meer over een arbeidsconflict.
Juridische hulp bij zakelijke conflicten
Heb je een zakelijk conflict en kom je er samen niet uit? Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het conflict kan escaleren en de zakelijke relatie niet te redden is. Bij DAS staat een team juridisch specialisten dagelijks voor je klaar. Samen kijken we naar het zakelijk conflict om vervolgens een passend advies te geven. Bekijk hoe je er juridisch gezien voor staat of neem contact met ons voor een advies.
Heb je een vraag over je zakelijke conflict?
Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. Ben je verzekerd? Bel ons dan op 088 3279 800. Niet verzekerd? Geen probleem. Bel ons dan op telefoonnummer 088 3279 856. Dan kijken we samen hoe we je het best kunnen helpen.