Ik denk dat mijn WOZ-waarde niet klopt, wat nu?

De WOZ-waarde is de waarde van de woning die door de gemeente wordt bepaald en ieder jaar wordt herberekend. Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2023 met 17%. Denk jij dat jouw WOZ-waarde niet klopt? Maak dan gebruik van onze voorbeeldbrief.

De Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) regelt hoe de waarde van woningen en objecten moeten worden bepaald. Ook bepaalt deze wet dat iedereen die belasting mag heffen, zoals gemeenten, waterschappen of de Belastingdienst, de hoogte van die belastingen bepaalt op basis van de WOZ-waarde.

Dit gebeurt op basis van taxatiemodellen, waarbij er een zogeheten ‘systemische vergelijking’ wordt gemaakt met woningen waarvan een verkoopprijs beschikbaar is. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het analyseren van de verkoopprijzen van woningen én de geregistreerde kenmerken van de woningen actueel te houden. Hiervoor gelden strenge kwaliteitseisen en de Waarderingskamer houdt hier toezicht op.

Denk je dat de WOZ-waarde van jouw woning niet klopt?

Valt de WOZ-beschikking tegen of denk je dat de WOZ-waarde niet klopt? Vraag je gemeente dan om extra informatie en/of een taxatierapport met onze gratis voorbeeldbrief.

Hulp nodig?

Een juridisch conflict kan iedereen krijgen. Dan is het fijn om te weten dat er ruim 800 juristen en bijna 100 advocaten van DAS voor jou klaar staan. Ook als je niet verzekerd bent. Wij zijn meesters in juridische hulp en meesters in het inleven in jouw situatie. Wij snappen dat een juridisch conflict een stressvolle situatie kan zijn. Laat ons je helpen als je er niet helemaal uitkomt. Op onze DAS ondernemerspagina vind je alvast meer informatie.

Vraag het DAS. Meesters in juridische hulp.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Redactieteam
Het redactieteam van DAS.
Meer artikelen van Redactieteam

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden