case

Geen reclame voor niet-betalende klant

2 min leestijd20 aug 2020

Jeffrey* verhuurt billboardruimte. Hij heeft een overeenkomst met een afnemer die tweemaal een periode van twee weken ruimte voor reclame huurt. De eerste periode van twee weken gebeurt dat. Jeffrey stuurt een factuur voor beide periodes, maar die factuur wordt niet betaald.

Tim van Santen

advocaat

Bekijk meer

De afnemer laat via zijn advocaat weten dat hij geen behoefte meer heeft aan de tweede periode van twee weken, omdat het coronatijd is. Hij wil die niet meer afnemen, laat staan betalen. De eerste, al afgenomen periode, wil de afnemer maar deels betalen. Volgens de advocaat is er sprake van overmacht en mag de afnemer de overeenkomst (gedeeltelijk) ontbinden. Jeffrey mag blij zijn dat hij nog een deel van de rekening betaald krijgt.

Geen overmacht

Jeffrey is het daarmee niet eens en schakelt DAS in. Ik beoordeel de situatie en laat de advocaat weten dat het niet kunnen betalen van een rekening, geen overmacht oplevert. Ook wanneer je geen behoefte meer hebt aan het afnemen van een dienst, is dat geen overmacht. Bovendien kan de afnemer de overeenkomst helemaal niet ontbinden. Dat kan alleen als Jeffrey een wanprestatie levert en dat is niet het geval.

Procedure starten

De advocaat houdt voet bij stuk. Daarom ga ik over tot dagvaarding. Op grond van de algemene voorwaarden vorder ik in de procedure de betaling van het factuurbedrag plus de rente en incassokosten. Vrij snel daarna vraagt de advocaat of de afnemer toch de tweede periode kan afnemen. Dat wil Jeffrey wel, maar alleen als de afnemer vooraf het factuurbedrag en de rente betaalt.

* De naam is gefingeerd.

advocaat

Tim van Santen

Sinds 2002 werk ik bij DAS. Eerst als jurist en sinds 2020 als advocaat. Ik ben daarnaast docent en geef les aan zowel beginnende als ervaren collega's. In 2015 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Gro...

Meer artikelen van Tim van Santen

Ook interessant voor je


 Niet betalende klant: hoe voorkom je dat je geleverde spullen kwijt bent?
15 nov 20233 min leestijd

Niet betalende klant: hoe voorkom je dat je geleverde spullen kwijt bent?

Als ondernemer wil je natuurlijk de geleverde producten niet kwijt zijn als ze niet betaald worden. Maar kun je dat voorkomen?


 Dit moet je als consument en ondernemer weten over de consumentenrichtlijn
21 mrt 20233 min leestijd

Dit moet je als consument en ondernemer weten over de consumentenrichtlijn

Garantietermijn, herroepingsrecht, kwaliteitsbewaking, verborgen gebreken, ingebrekestelling,… Lees hier de belangrijkste informatie voor consument en ondernemer over de Consumentenrichtlijn.


 Thomas koopt kapotte BMW: kat in de zak of eigen schuld?
19 aug 20223 min leestijd

Thomas koopt kapotte BMW: kat in de zak of eigen schuld?

Thomas is al vanaf zijn jeugd een autofan. Als kind keek hij al vanaf de achterbank van zijn vader naar langs zoevende auto's. Hij speurt graag het internet af in de hoop weer een opknappertje te vinden. Ook nu: hij vindt een parel van een BMW 535i GT voor € 9.250. Alleen na aankoop vertoont de BMW gebreken... Benieuwd hoe jurist Sjaak hem heeft kunnen helpen? Lees het artikel op de website.

1 van 3