Reorganisatie regels: mag ik ontslagen worden?

Het bedrijf waar je werkt ondergaat een reorganisatie. Daarom wil je werkgever jou ontslaan. Dit mag echter alleen als die voldoet aan strenge voorwaarden. Op deze pagina lees je wat deze voorwaarden zijn, en ontdek je of jouw ontslag wel terecht is.

Hoe wij je kunnen helpen

DAS helpt ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houd je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij of via ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het jou uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op jouw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Regels reorganisatie ontslag

Als je wordt ontslagen vanwege een reorganisatie, is het belangrijk om te checken of je werkgever zich wel aan de juiste regels houdt. Wij hebben de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

 1. Heeft je werkgever een goede reden om te reorganiseren?
  Een werkgever mag niet zomaar reorganiseren, en ook niet zomaar werknemers ontslaan. Er moet altijd een goede reden zijn om mensen te laten gaan en deze reden moet worden onderbouwd met bewijsmateriaal. Als er bijvoorbeeld financiële redenen zijn, moet je werkgever de jaarrekeningen overleggen, zodat het UWV kan beoordelen of ontslag inderdaad noodzakelijk is. 
 2. Wordt de juiste volgorde van ontslag aangehouden?
  Je werkgever mag niet zelf bepalen wie er ontslagen worden. Dit wordt geregeld via het afspiegelingsbeginsel. Je werkgever moet alle werknemers met vergelijkbare functies in 5 leeftijdsgroepen verdelen. Vervolgens wordt er berekend hoeveel mensen er per leeftijdsgroep ontslagen moeten worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de lengte van het dienstverband; het heeft dus niks te maken met functioneren. De werknemers die in de eerste ronde ontslagen worden, zijn degenen met een tijdelijk contract, een nul-urencontract, degenen die de AOW-leeftijd al bereikt hebben of die als zzp’er werkzaam zijn. Daarna wordt pas gekeken naar de werknemers met een vast contract.  
 3. Is er gekeken of er een andere functie beschikbaar is?
  Voordat je werkgever je ontslaat, moet die eerst gekeken hebben of er een herplaatsing mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een andere afdeling of locatie. Ga daarom altijd het volgende na:

  - Is er een openstaande vacature, of wordt er op korte termijn eentje aangemaakt? Als deze vacature aansluit bij jouw opleiding, ervaring en capaciteit, moet dit worden voorgelegd. 

  - Zijn er functies opengesteld doordat iemand in de eerste ronde is ontslagen? (Denk bijvoorbeeld aan functies van zzp’ers of mensen met een tijdelijk contract.) Dan kun jij die functies vervullen.  

  - Zijn er verschillende divisies of landen waar het bedrijf actief is? Dan moet je werkgever ook kijken of daar wellicht plaats is voor je – ook als je daar wat omscholing voor nodig hebt.  

  - Is het bedrijf waar je werkt onderdeel van een groep bedrijven?  Dan moet je werkgever kijken of er in een van die andere bedrijven een plek voor je is. 
 4. Is er sprake van een collectief ontslag?
  Als er meer dan 20 werknemers binnen 3 maanden worden ontslagen, is er sprake van een collectief ontslag. Je werkgever is dan verplicht om met de vakbonden aan tafel te gaan zitten om dit ontslag te regelen.  
 5. Heeft je werkgever jouw arbeidsovereenkomst op tijd opgezegd
  Als je werkgever toestemming heeft gekregen om je te ontslaan, moet die je contract binnen 4 weken opzeggen. Gebeurt dit niet? Dan is de toestemming voor het ontslag niet meer geldig en mag je contract dus niet meer rechtsgeldig worden opgezegd. 
 6. Wordt er niemand anders aangenomen voor je functie?
  Je werkgever mag niemand anders aannemen voor je functie. Als die dit wel doet (zonder de functie opnieuw aan jou aan te bieden), mag je naar de rechter gaan om je ontslag ongedaan te maken of een billijke vergoeding te ontvangen. Dit moet dan wel binnen 2 maanden gebeuren.  
  Als jouw functie binnen 26 weken na het verlenen van de ontslagvergunning weer beschikbaar komt, kun je jouw baan gewoon weer terugkrijgen. Dit is de ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’.  
 7. Wat staat er in je CAO? 
  In je CAO staan waarschijnlijk specifieke regels voor reorganisaties. Lees deze daarom goed door en check of je werkgever zich hieraan houdt.
Lees verder

Veelgestelde vragen