Recht op een transitievergoeding
Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding. Het is een vraag die veel wordt gesteld zodra een werknemer wordt ontslagen. Gelukkig is het antwoord op deze vraag bijna altijd ja.
- De nieuwe wet arbeidsmarkt in balans zorgt ervoor dat werknemers nog meer beschermd zijn. Iedere werknemer heeft namelijk vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Eerst was dit minstens twee jaar of langer.
- Het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voor te zetten moet bij uw werkgever liggen. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
- Een vergoeding is wettelijk verplicht zodra het ontslag via het UWV of de kantonrechter gaat of na afloop van een tijdelijk dienstverband.
- Als u ontslag neemt, omdat uw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nalatig is geweest.
- Soms komt het ook voor dat uw werkgever je gedeeltelijk ontslaat en een contract aanbiedt met minder uren. Dit kan voorkomen zodra er te weinig werk is of u al langer dan 104 weken arbeidsongeschikt bent. U kunt dan recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding. U moet dan wel minimaal 20% minder gaan werken en dit mag niet tijdelijk zijn. Heeft u zelf verzocht om minder te werken? dan ontvangt u geen transitievergoeding.
Geen recht op transitievergoeding
Er zijn ook omstandigheden waarbij uw werkgever niet verplicht is om een transitievergoeding te betalen. Dit kan gelden voor de volgende situaties:
- Als jullie het contract met wederzijds goedvinden beëindigen en de werkgever een ontslagvoorstel geeft.
- Als uw werkgever failliet is verklaard, uitstel van betaling heeft gekregen of in de schuldsanering zit.
- Als u jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week werkt.
- Als u vanwege de pensioenleeftijd wordt ontslagen.
- Als u ernstig verwijtbaar handelde of nalatig bent geweest. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij diefstal of veelvuldig te laat op werk komen.
- Als er in het cao een gelijkwaardige voorziening is opgenomen zoals bijvoorbeeld een wachtgeldregeling. Dit mag vanaf 1 januari 2020 alleen bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en hoeft niet meer ‘gelijkwaardig’ te zijn aan de transitievergoeding.
- Als u een gelijkwaardig of beter aanbod van de werkgever om uw contract te verlengen weigert.
Transitievergoeding per situatie
Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van de situatie waarin je bent ontslagen. Zo heb je bij ontslag met wederzijds goedvinden niet per definitie recht op een ontslagvergoeding, maar wordt er in een vaststellingsovereenkomst meestal wel een vergoeding aangeboden.
Daarnaast hangt het bij ontslag op staande voet ook af van de situatie of je recht hebt op een vergoeding. Als u zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen of iets heeft nagelaten, hoeft uw werkgever geen vergoeding te betalen. U loopt dan zelfs risico dat u aan uw werkgever een vergoeding moet betalen.
Verdere informatie over transitievergoeding in combinatie met redenen of soorten ontslag kan je vinden op desbetreffende pagina’s. Hetzelfde geldt voor de hoogte van de transitievergoeding.
Transitievergoeding niet ontvangen?
Denkt u recht te hebben op een transitievergoeding, maar weigert uw werkgever te betalen? Vraag dan om advies aan onze juristen!
Wet arbeidsmarkt in balans
De Wet arbeidsmarkt in balans wordt elk jaar herzien en aangepast waar nodig is. De regels omtrent transitievergoeding zijn in 2020 aangepast. Lees meer over de transitievergoeding 2020 en de andere veranderingen binnen de WAB 2020.