Transitie­vergoeding

Transitievergoeding, het is een term die veel wordt gebruikt zodra iemand wordt ontslagen. Maar wat betekent het eigenlijk, wanneer heb je er recht op en hoe kun je dit berekenen? Het zijn de meest gestelde vragen door onze klanten die hulp nodig hebben bij een geschil met betrekking tot ontslag.

Lees hieronder hoe we u kunnen helpen als u niet verzekerd bent en wat u verder nog moet weten over transitievergoedingen.

Bent u wel bij ons verzekerd? Klik dan hier.

Hoe kunnen wij u helpen?

Vergoeding berekenen

Kom er achter hoe hoog uw transitievergoeding zou moeten zijn of bereken via onze tool of u transitievergoeding overeenkomt met wat u mag verwachten.

Bereken

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in uw situatie
 • Direct antwoord op uw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat u allemaal moet weten over transitie­vergoedingen

Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die u krijgt bij ontslag. Dankzij deze regeling is het voor werkgevers betaalbaarder om mensen die al langere tijd in dienst zijn te ontslaan. Aan de ene kant is deze vergoeding bedoeld als compensatie voor het baanverlies van een werknemer en aan de andere kant moet deze vergoeding helpen bij de overstap naar ander werk en de duurzame inzetbaarheid van de werknemer. Door de wijzigingen in de WAB ontvangt een werknemer eerder een transitievergoeding in 2020. Lees meer over wat een transitievergoeding precies is.

Wanneer ontvang ik een transitievergoeding?

Vanaf 2020 heeft heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Het maakt niet uit of uw arbeidsovereenkomst nu wordt opgezegd door uw werkgever, wordt ontbonden door de kantonrechter op verzoek van uw werkgever of uw contract niet wordt verlengd op initiatief van uw werkgever. Ook bij ontslag na twee jaar ziekte heeft u recht op een vergoeding. Soms heeft u ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt. Er zijn enkele eisen waaraan u moet voldoen. Ga voor meer informatie naar “wanneer heb ik recht op transitievergoeding”.

Hoe bereken ik mijn transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van enkele factoren, namelijk: het aantal dienstjaren, leeftijd en bruto salaris. U kunt het berekenen aan de hand van een formule die hiervoor is gemaakt. Op deze manier heeft u voor het onderhandelen alvast een idee. Er wordt doorgaans gekeken naar de verwachte uitkomst in een ontslagprocedure. Bij een gesprek aan dossier wordt er ook gekeken naar hoe lang een werkgever nog nodig heeft om het dossier op orde te krijgen en de proceduretijd.

Transitievergoeding in specifieke situaties

Afhankelijk van de reden waarom je wordt ontslagen, het type contract en de type werkgever kan de transitievergoeding anders zijn. Ga naar redenen voor ontslag en soorten ontslag voor meer informatie over de transitievergoeding in uw specifieke situatie. Daarnaast merken we ook dat veel klanten vragen hebben over de transitievergoeding bij een kleine werkgever, transitievergoeding als uitzendkracht, transitievergoeding bij een tijdelijk contract en de transitievergoeding voor ambtenaren. Klik op de links voor meer informatie!

Juridische hulp nodig?

Een ontslagprocedure ingewikkeld zijn en lang duren. Er komen vaak verhitte emoties bij kijken, waardoor het lastig kan zijn om beslissingen te maken die voor u het beste zijn. Het advies is daarom altijd om juridische hulp te krijgen. Een juridische adviseur kan u helpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het regelen van een hogere transitievergoeding, zodat je later niet tegen verrassingen aanloopt.

Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Wij bieden verschillende On Demand-oplossingen aan.

Veelgestelde vragen