Transitievergoeding

Je baan verliezen is niet makkelijk. Het brengt vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Gelukkig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding die je helpt in de periode dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Je leest er alles over op deze pagina. 

Wat je allemaal wilt weten over transitie­vergoedingen

Als je ontslagen wordt, heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële compensatie voor het verliezen van je werk en inkomen. Het helpt je ook bij de overstap naar een nieuwe baan. De hoogte van je transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt gewerkt en je laatstverdiende bruto maandsalaris.

Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding? 

Iedere werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Het ontslag moet dan wel op initiatief zijn van je werkgever. In een enkel geval heb je ook recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt, bijvoorbeeld als je werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. Ook als je ontslagen wordt na 2 jaar ziekte heb je recht op een transitievergoeding.

Hoe bereken ik mijn transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van het aantal jaar dat je hebt gewerkt en je bruto maandsalaris. Je kunt het zelf berekenen met onze tool. Houd er altijd rekening mee dat je werkgever bepaalde kosten in mindering kan brengen op je transitievergoeding. Het gaat dan om kosten die tijdens je ontslagprocedure gemaakt zijn om jou te helpen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor outplacement of omscholing. 

Transitievergoeding in bijzondere situaties

De hoogte van je transitievergoeding kan wat afwijken van de reguliere berekening. Dit heeft meestal te maken met de redenen voor ontslag, het type contract dat je had of je werkgever. Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen over jouw persoonlijke situatie.

Juridische hulp nodig?

Een ontslagprocedure is vaak ingewikkeld en duurt lang. Het proces kan behoorlijk emotioneel zijn. Het is dan lastig om verstandige beslissingen te maken. Laat je daarom adviseren door een van onze juridisch specialisten, of maak gebruik van onze On Demand-oplossingen. Dit kan ook als je niet verzekerd bent.

Veelgestelde vragen

Als je wordt ontslagen, heb je in beginsel recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding die bedoeld is als compensatie voor het verliezen van je werk en inkomen. Het helpt je ook om de periode tussen je oude en je nieuwe baan te overbruggen.


Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.