Wat is een transitievergoeding?
Dit is de wettelijk vastgestelde vergoeding die je krijgt als je arbeidsovereenkomst eindigt:
- Door opzegging daarvan door je werkgever
- door ontbinding daarvan door de rechter op verzoek van de werkgever
- doordat het op initiatief van je werkgever niet wordt verlengd
- op je initiatief, als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever
Aan de ene kant is deze vergoeding bedoeld als compensatie voor het ontslag van de werknemer. Aan de andere kant moet deze vergoeding helpen bij de overstap naar ander werk en de duurzame inzetbaarheid van de werknemer. De wijzigingen die gemaakt worden op het gebied van deze vergoeding worden verwerkt in de Wet Arbeidsmarkt in Balans.
Verschil ontslagvergoeding en transitievergoeding
De twee woorden worden veel door elkaar gebruikt. Er is sprake van een ontslagvergoeding als er wordt onderhandeld tussen werkgever en werknemer over een vergoeding die wordt betaald als het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. De transitievergoeding is dan doorgaans het uitgangspunt. Zodra het ontslag via de rechter wordt afgehandeld is de transitievergoeding de basis en kan daar bovenop een billijke vergoeding worden toegekend.
Recht op een vergoeding
Vanaf 2020 heeft heeft iedereen vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Of je nu wordt ontslagen of je contract niet wordt verlengd, je kan in beide situaties een vergoeding ontvangen. Ook bij ontslag na twee jaar ziekte heb je recht op een vergoeding. Soms heb je ook recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Maar alleen als dat het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door je werkgever. Er zijn echter wel enkele eisen waaraan je moet voldoen om een ontslagvergoeding of transitievergoeding te mogen ontvangen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat het ontslag niet ernstig verwijtbaar moet zijn. Lees hier meer over op de pagina: wanneer heb ik recht op transitievergoeding.
Hoogte vergoeding
De hoogte van de vergoeding hangt onder andere af van het aantal dienstjaren, leeftijd en bruto salaris. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de manier hoe je bent ontslagen en je onderhandelingspositie. Lees hier meer over op de pagina: hoogte en berekenen transitievergoeding.
Uitbetaling transitievergoeding
De werkgever is verplicht om de transitievergoeding uit te keren op het moment dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd. Dit houdt in dat de betaling tegelijk met de eindafrekening van het laatste loon en eventuele openstaande vakantiedagen moet worden uitgekeerd. Een vlotte uitkering is noodzakelijk, omdat de mogelijkheid om de kantonrechter te laten beslissen over een geschil, binnen 3 maanden na afloop van arbeidsovereenkomst vervalt. Je dient dan een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter. Betaalt de werkgever niet tijdig de transitievergoeding, dan is hij wettelijk een rente van 2% verschuldigd over het transitiebedrag.
Kan je werkgever de transitievergoeding niet in 1 keer betalen, omdat dit de bedrijfsvoering schaadt? Dan kan dit in termijnen betaald worden, verspreid over maximaal 6 maanden. Dit wordt doorgaans in overleg met de werknemer gedaan.