nieuwsbericht

Babboe bakfietsouders krijgen niet zomaar geld terug

3 min leestijd29 feb 2024

Veel ouders die gebruik maakten van een Babboe bakfiets, willen geen Babboe meer na de vele problemen met de fietsen en de terugroepactie. Eigenaren van deze fietsen krijgen een vervanging of een ander passend alternatief aangeboden. 'Eventuele vervanging kun je niet zomaar weigeren', vertelt Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

Verkoper verplicht om vervanging aan te bieden

'De verkoper, in dit geval Babboe, is verplicht je een goede fiets te leveren. Heeft hij je een ondeugdelijk product geleverd? Dan heb je recht op kosteloos herstel of vervanging', legt Drinkenburg uit.

Dit moet wel binnen een redelijke termijn en zonder al teveel overlast. Pas als vervanging binnen een redelijke termijn ook niet mogelijk is, kan een gedupeerde overgaan tot ontbinding van de overeenkomst en geld terugvragen.

Niet zomaar een nieuwe fiets en geld terugvragen

'Ik kan mij voorstellen dat bakfietsouders uit praktisch oogpunt zo snel mogelijk een nieuwe bakfiets willen. Het is echter niet zo dat je nu een nieuwe bakfiets van een ander merk kan kopen en de kosten verhalen op Babboe. Je moet de verkoper in de gelegenheid stellen om de defecte fiets te herstellen of te vervangen. Pas als dat niet mogelijk is binnen een redelijke termijn, kun je de koop ontbinden en geld terugvragen', geeft hij aan.

Redelijke termijn

Meestal is 14 dagen een redelijke termijn, maar soms ook langer. Het is namelijk afhankelijk van de situatie en het product. Sommige producten zijn nu eenmaal makkelijker en sneller te herstellen of te leveren dan andere. Bij vervanging van een bakfiets zal de termijn vermoedelijk langer zijn dan twee weken.

Op onze site vind je meer informatie over je rechten bij een ondeugdelijk product.

Onze collega Sjaak Drinkenburg gaf uitleg aan Nu.nl hierover.

jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes
11 mrt 20243 min leestijd

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes

Bij juridisch dienstverlener DAS steeg het aantal verkeersstrafzaken in 2023 fors ten opzichte van 2022. Wat zijn de oorzaken?

De complimenten van de Complimentendames!
01 mrt 20243 min leestijd

De complimenten van de Complimentendames!

Zet een stapje terug en kijk eens goed naar je collega’s. Verdient die niet af en toe een gemeend compliment? Elke dag is eigenlijk een geschikt moment, maar in het bijzonder op 1 maart, want dan is het Nationale Complimentendag. Hét moment voor de Complimentendames van DAS om te vertellen over wat complimenten met je doen. En met henzelf doen.

Ontslag op staande voet: werknemer bepaalt de route
21 feb 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet: werknemer bepaalt de route

Waarom wordt een ontslag op staande voet vaak teruggedraaid en wat zijn de gevolgen?

1 van 3