nieuwsbericht

Ontslag op staande voet: werknemer bepaalt de route

3 min leestijd21 feb 2024

Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden. Bij het geven van ontslag op staande voet gaat het vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

W

Woordvoering

Bekijk meer

‘Als werkgever kan je iemand wel per direct de laan uit sturen, maar mogelijk komt hij via de rechterlijke weg weer binnen. De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven dat door de rechter wordt teruggedraaid. Je moet als werkgever vaak diep in de buidel tasten. Dat blijkt ook weer uit een recente uitspraak waar het Algemeen Dagblad over publiceerde’, zegt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS.

Verschillende uitspraken van rechters bij ontslag op staande voet

Er zijn redenen genoeg om een werknemer op staande voet te ontslaan. Denk aan diefstal, geweld op de werkvloer of fraude. Of de rechter de aangevoerde reden ook voldoende vindt, is niet altijd zeker. ‘Zo vond de rechter dat het meenemen van een pak drinkyoghurt dat over de datum is, voldoende reden voor ontslag op staande voet. Een andere rechter oordeelde daarentegen dat het meenemen van een plastic tasje ter waarde van drie cent zonder dit af te rekenen, geen goede reden was om ontslag op staande voet te geven’, weet Besselink.

Gegeven ontslag op staande voet kan aardig in de papieren lopen

‘Als de rechter het ontslag op staande voet vernietigt, dan blijft de werknemer gewoon in dienst. Wat veel werkgevers niet beseffen, is dat de werknemer die op staande voet is ontslagen ook in dat ontslag kan berusten, maar tegelijkertijd wel aanspraak kan maken op een transitievergoeding en billijke vergoeding. Dit kan aardig in de papieren lopen. Je kunt in dat geval niet eenzijdig het gegeven ontslag op staande voet intrekken en bent dus afhankelijk van welke weg de werknemer bewandelt. Ontslag op staande voet, het klinkt zo eenvoudig en als een snelle handeling. Het tegendeel is waar’, aldus Besselink van DAS.

Hoe werkt ontslag op staande voet?

Wil je meer informatie over ontslag op staande voet? Op onze site lees je onder meer over de wettelijke eisen, hoe rechters ernaar kijken en wat de rechten zijn van werknemers na een ontslag op staande voet.

Wij Flevoland publiceerde een artikel over ontslag op staande voet naar aanleiding van de quote van Pascal Besselink.

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes
11 mrt 20243 min leestijd

Meer verkeersboetes onder andere door nieuwe voertuigen zoals fatbikes

Bij juridisch dienstverlener DAS steeg het aantal verkeersstrafzaken in 2023 fors ten opzichte van 2022. Wat zijn de oorzaken?

De complimenten van de Complimentendames!
01 mrt 20243 min leestijd

De complimenten van de Complimentendames!

Zet een stapje terug en kijk eens goed naar je collega’s. Verdient die niet af en toe een gemeend compliment? Elke dag is eigenlijk een geschikt moment, maar in het bijzonder op 1 maart, want dan is het Nationale Complimentendag. Hét moment voor de Complimentendames van DAS om te vertellen over wat complimenten met je doen. En met henzelf doen.

Babboe bakfietsouders krijgen niet zomaar geld terug
29 feb 20243 min leestijd

Babboe bakfietsouders krijgen niet zomaar geld terug

Gedupeerden van de ondeugdelijke Babboe bakfietsen kunnen niet zomaar geld terug eisen. Eerst moeten zij Babboe de gelegenheid geven om binnen een redelijke termijn vervanging te regelen.

1 van 3