nieuwsbericht
Steeds meer gescheiden ouders in de knel: vakantieplanning leidt tot juridische strijd
Voor veel gescheiden ouders blijkt het plannen van vakanties met hun kinderen een bron van stress en juridische complicaties. Juridisch dienstverlener DAS meldt een zorgwekkende stijging van achttien procent in het aantal conflicten over vakantieplanning in de eerste helft van 2025, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
Woordvoering
Bekijk meerOuders lopen hier elk jaar weer tegenaan, zeker als er sprake is van gezamenlijk gezag en de communicatie stroef verloopt over het verkrijgen van toestemming van de andere ouder voor buitenlandse reizen. “Dit leidt tot tijdrovende spoedprocedures en kortgedingzittingen, omdat rechters anders niet op tijd uitspraak kunnen doen. Ook nu, vlak voor de vakantieperiode, komen er nog zaken binnen,” zegt Derya Çelik, advocaat personen- en familierecht bij DAS.
Rechters wegen zorgvuldig af
“Over het algemeen geldt dat rechters zorgvuldig afwegen wat in het belang van het kind is. Als er geen zwaarwegende bezwaren zijn van de andere ouder, wordt toestemming vaak wel verleend, want zo’n vakantie wordt in het belang van een kind gezien. Maar zodra er zorgen zijn over bijvoorbeeld ontvoeringsrisico of een gevaarlijk gebied waar er naar op vakantie wordt gegaan, is de kans op afwijzing groter”, zegt Çelik
Te weinig informatie
De advocaat komt met name tegen dat een ouder geen toestemming geeft, omdat deze vindt dat de andere ouder te weinig informatie geeft over de reis. Daarnaast zijn er ouders die geen toestemming willen verlenen omdat zij zelf bijvoorbeeld geen omgang hebben. Dat is overigens vaak geen sterk argument in de rechtbank.
Toestemming vereist
Volgens Çelik is het essentieel dat ouders zich bewust zijn van de regels omtrent het reizen met kinderen na een scheiding. In veel landen, waaronder Nederland, is het vereist dat beide gezaghebbende ouders toestemming geven voor buitenlandse reizen. Deze toestemming moet schriftelijk worden vastgelegd en bekrachtigd worden door een handtekening van de andere ouder, ondersteund door officiële documenten. Het niet naleven van deze regels kan ertoe leiden dat vakanties niet doorgaan.
Proactieve aanpak
Çelik pleit voor een proactieve aanpak bij het plannen van vakanties: "Zodra de schoolvakanties zijn vastgesteld, raad ik ouders aan meteen met elkaar in gesprek te gaan om de vakantieplanning te bespreken en eventuele toestemmingen direct te regelen. Het tijdig maken van afspraken kan veel stress en problemen voorkomen en helpt ouders om gezamenlijk tot een overeenkomst te komen die in het belang is van de kinderen. Schakel zo nodig een mediator in."
Voorkom spoedprocedures
Daarnaast benadrukt Çelik het belang van vroegtijdig regelen van toestemming om spoedprocedures te voorkomen. "Spoedprocedures zijn vaak noodzakelijk om vervangende toestemming te verkrijgen, wat kan leiden tot extra kosten en onzekerheid voor zowel ouders als kinderen. Door deze kwesties vroegtijdig aan te pakken, kunnen ouders de vakantieperiode soepel laten verlopen en onnodige juridische procedures vermijden."
Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering