Medehuurder worden bij samenwonen

Woont u al minimaal 2 jaar in de woning met de hoofdhuurder? En heeft u een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’? Dan kunt u uw verhuurder vragen of u medehuurder mag worden.

Samenwonen met uw partner

Gaat u samenwonen met uw echtgenoot of geregistreerd partner? Dan wordt u automatisch medehuurder. Bij ongehuwde en niet-geregistreerde partners is dat niet het geval. U vraagt de verhuurder dan in te stemmen met uw medehuurderschap. Gaat hij schriftelijk akkoord? Dan wordt u medehuurder. Als de verhuurder niet binnen 3 maanden akkoord gaat, dan kunt u de medehuur wettelijk afdwingen met de volgende voorwaarden:

  • De woning is al minimaal 2 jaar uw hoofdverblijf en u heeft daar al die tijd een 'duurzame gemeenschappelijke huishouding' met de hoofdhuurder (uw partner) gehad.
  • U moet zelfstandig de huur kunnen betalen.
  • Het is niet uw bedoeling om u op korte termijn hoofdhuurder te maken. Dat is bijvoorbeeld het geval als de hoofdhuurder en u de relatie willen beëindigen en het huurcontract aan u te laten toekomen.

Samenwonen met een bekende of een familielid

Trekt een bekende of familielid bij u in huis? Dan het verstandig met de verhuurder te overleggen of diegene medehuurder mag worden. Voorwaarde is dat de woning het hoofdverblijf is van de andere persoon en dat degene samen met u een duurzame, gemeenschappelijke huishouding heeft.

Medehuurderschap aanvragen?

Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u uw verhuurder vragen of u medehuurder mag worden. Stuur een aangetekende brief waarin u de verhuurder vraagt u op het huurcontract te zetten.

Lees verder

Veelgestelde vragen